НОВИНИ

ДАНС: Руският гражданин Александър Гацак е напуснал България днес

данс извика разпит заместник министъра електронното управление михаил стойнов
bnt avatar logo
от БНТ
13:45, 01.11.2023
Чете се за: 02:22 мин.
У нас
Слушай новината

Кореспондентът на в. "Росийская газета" Александър Гацак е напуснал България днес след като ДАНС издаде заповед за отнемане на правото му на пребиваване в България, експулсиране от страната и забрана за влизане и пребиваване на територията на държавите-членки на Европейския съюз.

Наложените му принудителни административни мерки са заради "дейност, представляваща заплаха за националната сигурност на Република България", посочват от ДАНС.

Както "По света и у нас" първи съобщи, ДАНС издаде заповед за експулсиране на руския журналист заради разузнавателна дейност у нас.

На 21.09.2023 г. Гацак е призован за връчването на заповедта по надлежния ред в "Дирекция "Миграция" на МВР, а по-късно - в сградата на Държавна агенция "Национална сигурност". Руският гражданин отказва да се яви в българските държавни ведомства и се укрива на територията на Посолството на Руската федерация в Република България, посочват от агенцията.

В тази връзка от ДАНС е потърсено съдействие от Министерството на външните работи на Република България. Лицето е напуснало територията на Република България на 01.11.2023 г.

За казуса стана ясно след вчерашна публикация на "Росийская газета", последвана от реакция на руското министерство на външните работи.

В Телеграм говорителят на ведомството Мария Захарова написа, че Русия ще предприеме ответни мерки на действията на българските власти.

Държавна агенция "Национална сигурност" изпълнява своята дейност при стриктно спазване на законодателството на Република България и Европейския съюз и общоевропейските демократични норми и ценности. Действията на Агенцията са насочени към защита на националната сигурност, а не към ограничаване на свободата на словото и изразяването на мнение, посочват от ДАНС.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Може ли България да възстанови собствеността си върху Руската църква в София?
Може ли България да възстанови собствеността си върху Руската църква в София?
Изабелла Шиникова отпадна в първия кръг на турнира в Монастир
Изабелла Шиникова отпадна в първия кръг на турнира в Монастир