НОВИНИ

Премиерът и министри отговарят на депутатски въпроси

Милена Кирова
от Милена Кирова
08:12, 29.07.2021
Чете се за: 05:25 мин.
У нас
Слушай новината

Служебният министър-председател Стефан Янев, министърът по европейските въпроси Атанас Пеканов и този на икономиката Кирил Петков отговарят на въпроси на депутатите.

"Въпросите за финансовото и икономическо състояние на страната са от най-важните. По отношение на финансите - министърът направи анализ - картината, която е заварил през май беше меко казано притеснителна - системно несъбиране на данъци, което позволява натрупване на дефицит", заяви Янев.

"Бюджетът за 2021 г. - установихме за преструктуриране на бюджета е бил изразходван за първите 4 месеца. За 60 на 40 и 50 лева към пенсиите са изразходвани към април. Април са изразходвани 117 милиона за 60 на 40, 120 милиона за мерки по заетост, 22 милиона за БНТ и БТА. За да продължим през месец юни, юли, август беше направено преструктуриране. По отношение на приходните агенции - фирмите, което са получили публични средства, са с установена концентрация на публичните средства. 3,4 милиарда са платени на 7 фирми. Започнахме проверки на фирмите и подизпълнителите, за да се засили контролът. Установено е огромно разходване на държавен ресурс за инхаус поръчки. Рекордьор е АПИ", допълни премиерът.

"Беше установена ниска събираемост. От 2017 - 2020 г. са отписани 10 милиарда задължения. Най-големият длъжник е натрупал 161 милиона лева задължения. Агенция "Митници" - очакваме събираемостта да е над 1 милиард лева до края на 2021 г. Направихме необходимото да подобрим приходите, да запазим финансовата стабилност, за да може парламентът да вземе решение за преструктуриране на бюджета", допълни Янев.

СНИМКИ: Десислава Кулелиева, БНТ

Пламен Данаилов от "Има такъв народ" попита с кои партии е била обсъдена актуализация на бюджета и защо в него са залегнали избори 2 в 1.

Стефан Янев отговори, че е обсъдена със социалните партньори.

"Вероятността за избори 2 в 1 не е въпрос на политическо решение. Бюджетът е заложен да има достатъчно пари и за двата сценария. Моля, не влагайте политически контекст", призова Янев.

"Президентът Радев преди година, коментирайки мерките на тогава действащото правителство, спомена, че мерките трябва да бъдат целенасочени, навременни и безвъзмездни - как се съобразихте", заяви от трибуната Томислав Дончев от ГЕРБ.

"Не само България, но и ЕС наложиха стандарт за помощ на бизнеса. Не мисля, че поведението на служебното правителство се различава от останалите страни", отговори Стефан Янев.

"Държавата е важно да бъде редовен платец. Предложението за промяна в бюджета - дефицитът е под 3%. Добре е тази актуализация на бюджета да е предложена от редовно правителство. Ако не се предложи сега обаче, всички социални плащания наесен няма от къде да дойдат", заяви Стефан Янев.

Премиерът съобщи, че са подали до прокуратурата над 60 сигнала за корупция.

От парламентарната трибуна вицепремиерът Атанас Пеканов даде подробности за изготвения план за възстановяване и устойчивост, който страната ни да представи в Брюксел:

"Планът ни е много по-амбициозен. Заложили сме 57 инвестиционни проекта. Променили сме част от проектите. Това ще отключи 12,6 милиарда лева, но това ще отключи още 8 милиарда лева частни инвестиции. Увеличават се парите за образование и наука, за здравеопазване, реформа, която да помогне да виждаме дългосрочните рискове. Търсихме подобряване на съществуващи проекти. В сектор образование се надграждат проекти. В сектор здравеопазване промяна на фокуса от саниране на сгради към закупуване на апаратура. По програмата за икономическа трансформация сме въвели модел средствата да се използват и за бизнеси, които ще носят възвръщаемост. В сферата на енергетиката имаше много критики. Там има три нови реформи. Не можем да си затваряме очите за проблемите в българската енергетика. Има отворени въпроси, за които не е редно служебен кабинет да вземе решение за тях - например въглищните региони. Втора тема - върховенството на закона и правосъдието - тук се очаква сериозна реформа. Един служебен кабинет не може да обещае нещо, което един редовен не може да изпълни. Трябва да се подобри и средата за стартъпите. Успяхме да засилим и компонента социално включване - предлагаме реформа за индексиране на минималните доходи. Следващото правителство трябва да работи по заемната част на плана за възстановяване и устойчивост", каза Атанас Пеканов.

По темата работят: Милена Кирова, Николай Минков

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Почина Дъсти Хил от ZZ Top
Почина Дъсти Хил от ZZ Top
Куче в Пищигово дни наред не изоставя гроба на стопанката си
Куче в Пищигово дни наред не изоставя гроба на стопанката си