НОВИНИ

Премиерът Кирил Петков: Засиленото присъствие на НАТО в Черно море не е извънредна ситуация

bnt avatar logo
от БНТ
08:30, 25.01.2022 (обновена)
7496
Чете се за: 02:37 мин.
У нас
премиерът кирил петков съветът сигурността основен орган вземане решения
Слушай новината

Премиерът Кирил Петков направи актуален коментар за напрежението НАТО - Русия. Министър-председателят даде изявление пред медиите минути преди началото на съвместното заседание с правителството на Северна Македония в резиденция "Бояна".

Оттук нататък Съветът по сигурността ще бъде основен орган за вземане на сериозните решения, когато става въпрос за сигурността, подчерта Кирил Петков.

Според него на заседанието на Съвета днес ще се анализира ситуацията и ще се дадат препоръки за утрешното заседание на МС.

Съветът по сигурността при премиера ще обсъжда напрежението НАТО-Русия

По въпроса за засиленото присъствие на корабите и самолетите на НАТО, Петков обясни:

Това не е някаква извънредна ситуация, а част от решението през 2016 г. за засилен "Air Policing" и засилено влизане в Черно море с военни кораби, но това е в тази рамка.

Днес ще обсъдим точно обстановката, допълни Петков.

Препоръката на Съвета по сигурността след заседанието днес ще бъде приета от МС и след това ще отиде в парламента, допълни премиерът.

Така че, българската общественост ще е напълно запозната с нашата стратегия и няма да има изненади, подчерта Кирил Петков.

Председателят на НС свиква извънредно заседание на 26 януари

Явно напрежението се вдига, но не бих казал, че в момента "дрънчи на война", каза той в отговор на въпрос дали сме на ръба на война.

За съжаление, ескалацията се вдига, ние искаме деескалация и ние ще бъдем конструктивен партньор и съюзник на НАТО и ЕС, но да имаме ясната идея, че решенията, които се взимат, са базирани изцяло на българските служби за сигурност и на МС.

Аз съм сигурен, че ние ще вземем национално отговорна позиция, ще я представим. Тази позиция ще съответства изцяло и ще оптимизира българския интерес. Най-важното за нас е да сме сигурни, че решенията, които вземаме, са национално отговорни, заяви Петков.

Не е време да се упражнявате за политика, нещата, които трябва да се говорят и вземат като решения трябва да са на база истински анализ, а не пиар, категоричен е премиерът.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мадисън Кийс е първата полуфинаистка в Мелбърн
Мадисън Кийс е първата полуфинаистка в Мелбърн
Три земетресения в района на българо-гръцката граница, усетени са в Гоце Делчев
Три земетресения в района на българо-гръцката граница, усетени са в Гоце Делчев