НОВИНИ

Премиерът на Словакия беше опериран за втори път

Състоянието му остава тежко

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
15:42, 17.05.2024 (обновена)
Чете се за: 04:15 мин.
По света
Слушай новината

Два часа и половина е продължила днешната операция на Роберт Фицо. Според вицепремиера Калиняк, следващите няколко дни ще бъдат решаващи. Въпреки, че състоянието на словашкият премиер е тежко, държавата продължава да функционира, уверяват властите.

"Състоянието му остава много сериозно, но ви моля да проявите търпение и разбиране към нас. В следващите дни ще имаме повече яснота за здравето на премиера Фицо. Важно е да подчертая, че ние продължаваме да работим както обикновено. Държавата не е "замръзнала" и министерствата функционират. Държавата е стабилна и пациентът е стабилен, ако мога така да го обобщя", каза Роберт Калиняк, вицепремиер и министър на отбраната.

Преди да стане ясно, че Фицо ще бъде опериран повторно, се очакваше да бъде взето решение дали да бъде транспортиран от Банска Бистрица в Братислава. Засега 59-годишният премиер ще остане в интензивното отделение на болница "Рузвелт".

"След рутинен скенер тази сутрин, беше установено, че премиерът има некротична тъкан, останала след отстраняването на куршумите. В момента е стабилизиран и в съзнание, но състоянието му остава тежко", заяви Мириям Лапуникова, директор на болница "Рузвелт".

Месец преди покушението, в публикация във Фейсбук Фицо обвини медиите, с които от дълго време води война, че умишлено насаждат напрежение в обществото, което рано или късно може да доведе до убийството на политици.
В опит да успокои страстите, президентът Зузана Чапутова покани на среща избрания за държавен глава Петер Пелегрини и лидерите на всички парламентарно представени партии. Стрелбата срещу Фицо очаквано провокира дискусия за политическата ситуация в Словакия.

"Словашката политика е може би най-агресивната в ЕС. Никак не ми харесва реториката на нашите управляващи", смята Тим, жител на Братислава.

"Имам усещането, че през повечето време политиците ни са заети с това да се сочат един друг с пръст. Не го намирам за здравословно и градивно", каза Вероника, жителка на Братислава.

"Потънали сме в омраза и национализъм и хората вече не знаят как да изразяват емоциите си", мисли Ивета, жителка на Братислава.

снимки: БТА

71-годишният предполагаем стрелец беше идентифициран от словашките медии като Юрай Цинтула. Засега от разследването не разкриват подробности около него, освен, че е действал сам. Предполагаемият извършител е публикувал клипове, в които критикува правителството на Роберт Фицо. Днес домът му е бил претърсен, иззети са лаптоп и други лични вещи.

Медиите идентифицираха нападателя като Юрай Цинтула, пенсионер на 71 години. Вчера той беше обвинен в опит за убийство заради тази атака, която полицията определя като политически мотивирана.

Фицо беше взет под прицел в сряда, когато искаше да поздрави множеството след изнесено заседание на министерския съвет в Хандлова, в Централна Словакия, на около 80 километра от Левице.

Той беше транспортиран в болницата в Банска Бистрица за операция, продължила пет часа. Атаката потресе Словакия.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гергана Топалова не успя да се класира за втори пореден финал
Гергана Топалова не успя да се класира за втори пореден финал
ЕК заплаши да наложи санкции на Майкрософт
ЕК заплаши да наложи санкции на Майкрософт