НОВИНИ

След покушението срещу Роберт Фицо: Извършителят е действал сам, мотивите са политически

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
19:00, 16.05.2024
Чете се за: 04:30 мин.
По света
Слушай новината

Извършителят на покушението срещу словашкия премиер Роберт Фицо е действал сам, но то е политически мотивирано, съобщи вътрешното министерство на страната. Полицията вече е повдигнала обвинения за опит за убийство срещу задържания, които е 71-годишен словашки гражданин.

Състоянието на Фицо остава тежко и лекарите правят всичко възможно за неговото стабилизиране.

Пет изненадващи изстрела срещу Роберт Фицо. Произведени са от близко разстояние. Стрелецът е в непосредствена близост до премиера, който непринудено общува с привърженици сред рехава група от хора, събрани посред бял ден в центъра на града. Словашкият премиер е улучен в корема и рамото. Раните са животозастрашаващи. Извършена е 5-часова операция, в която участват два екипа хирурзи.

Роберт Калиняк, вицепремиер и министър на отбраната на Словакия: "Състоянието на Роберт Фицо остава тежко, лекарите правят всичко възможно да го стабилизират. Засега не можем да кажем, че ситуацията се развива положително и че животът му е вън от опасност. Раните са много тежки."

Извършителят на покушението е действал сам и е участвал в протестите срещу управлението на Фицо, потвърди вътрешното министерство. Предполагаемият нападател е посочил пред полицията като причини за стрелбата политиките на правителството по отношение на прокуратурата и медиите, както и спирането на помощта за Украйна.

Матуш Шутай Ещок, министър на вътрешните работи на Словакия: "Работим само по една версия на атаката - че е политически мотивирано деяние. Заподозреният не е член на радикална политическа група, нито крайнодясно, нито крайно лява. Това е вълк единак, който се е радикализирал в последно време след президентските избори. Бил е разочарован от резултатите и тогава е взел решение да действа."

Словашки лидери призоваха за успокояване на политическото напрежение, породено от прострелването на премиера Фицо.

Зузана Чапутова, действащ президент на Словакия: "Днес аз и новоизбраният президент заедно искаме да поканим в президентството лидерите на всички парламентарно представени партии, за да успокоим ситуацията и да осъдим насилието."

Петер Пелегрини, избран за президент на Словакия: "Призовавам всички партии в Словакия да преустановят или поне да ограничат своите предизборни кампании за вота за Европейския парламент, защото кампаниите са предпоставка за конфронтация, а конфронтацията е последното нещо, от което Словакия има нужда в този момент."

Кампанията за евровота засилва опасенията да задълбочаване на разделенията в силно поляризираното словашко общество, което премина през няколко яростни предизборни кампании.

снимки: БТА

Пред БНТ словашкият разследващ журналист Петер Сабо очерта като линия на разделението убийството на колегата му Ян Куцияк. Следва период, през който медиите са обвинявани за всичко, което се случва в държавата, особено от партията на Роберт Фицо. Преди няколко години самият Сабо бил заплашван с куршум.

Петер Сабо, разследващ журналист: "Не знам дали в момента обществото е повече или по-малко разделено. Всички са шокирани, Но има групи хора, които започват да разпространяват дезинформация и представят прибързани заключения. Други пишат по сайтовете речи на омразата. Медиите се опитват да успокоят ситуацията."

На словашкия премиер му предстои трудно възстановяване. Дотогава задължения му ще бъдат изпълнявани от заместник.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Габриел Донев и Симон-Антони Иванов ще играят на четвъртфиналите на турнира по тенис в Куршумлийска баня
Габриел Донев и Симон-Антони Иванов ще играят на четвъртфиналите на турнира по тенис в Куршумлийска баня
Жулиен Алафилип спечели 12-ия етап от Колоездачната Обиколка на Италия
Жулиен Алафилип спечели 12-ия етап от Колоездачната Обиколка на Италия