НОВИНИ

"Булгаргаз" предлага поскъпване на природния газ с 8% от юни

АЕЦ "Козлодуй" е готова да намали исканото 30-процентно увеличение на тока от нея

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
18:19, 16.05.2024
Чете се за: 06:07 мин.
У нас
Слушай новината

Държавната компания "Булгаргаз" предлага природният газ да поскъпне с 8% от юни. В момента един мегаватчас струва близо 55 лева. От компанията закъсняха с шест дни, за да направят прогнозата си, тъй като не бяха приключили търговете им за доставка на синьо гориво през Турция.

Турската компания "Боташ" ще бъде доставчик на природен газ и през юни. Тя е спечелила търг като се е съгласила да направи отстъпка от 11,5 млн. лева. Затова и "Булгаргаз" ще поискат за следващия месец по-малко поскъпване на газа от предвиденото първоначално.

"То щеше да бъде с около 11%, това ще намали цената с 3 процентни пункта", каза изпълнителен директор на "Булгаргаз" Веселин Синабов.

Намаление на исканото 30% увеличение за произвеждания от тях ток, ще направят и от АЕЦ "Козлодуй" заради спестявания от разходи.

"В понеделник АЕЦ "Козлодуй" ще изтегли старото заявление и ще внесе ново заявление с оптимизирани параметри. Искам да обърна внимание, че тези оптимизирани разходи по никакъв начин няма да застрашат безаварийното и сигурно функциониране на пети и шести блок на атомната ни централа", обясни служебният енергиен министър Владимир Малинов.

С цел да бъде задържана цената на тока за бита, министърът на енергетиката е договорил със служебния премиер и с финансовия министър да бъде запълнен недостига на средства във фонда за гарантиране на енергийната система. В момента той възлиза на над 432 млн. лева.

"Това също ще се случи в най-кратки срокове да компенсираме натрупания в предходен период дефицит във фонд сигурност на електроенергийната система, увери енергийният министър.

След юли КЕВР ще прецени дали ще има нужда от нова дотация.

"Булгаргаз" ще поиска от "Газпром експорт" 400 млн. евро компенсация заради спрените доставки на руски газ преди две години. Това обяви служебният енергиен министър Владимир Малинов. Ако руската компания не се съгласи, българското дружество ще заведе иск в международен арбитраж.

България е дала срок на "Газпром" експорт да плати доброволно иска от 400 млн. евро, ако не го направи ще се обърне към международния арбитраж. Преди две години страната ни изпадна в много неприятна ситуация след спирането на доставките на синьо гориво от Русия. България получаваше над 90% от синьото си гориво именно от "Газпром" и се наложи бързо да намери други източници.

Така се стигна до използването на гръцките, преди всичко, газови терминали за втечнен газ, както и ускоряването на изграждането на газовата връзка с Гърция, което ни позволи да получаваме договорените над 1 млрд. кубични метра газ от Азербайджан. Известни количества от каспийския регион влизаха в страната и по старата газова връзка при кулата, но на по-неизгодна цена.

Сключен беше и договора с "Боташ", който сега страната ни се опитва да предоговаря заради високата му цена. Именно заради понесените загуби ще бъде заведен иска.

"Газпром експорт" спря доставката на синьо гориво през април 2022 година. Две години по-късно след направен анализ от "Булгаргаз" ще потърсят правата си.

"Новото ръководство на "Булгаргаз" е взело решение и ще претендира за претърпени вреди от прекратяване на доставката от "Газпром експорт" за над 400 млн. евро", обясни служебният енергиен министър Владимир Малинов.

Ако руската компания не се съгласят да платят, тогава "Булгаргаз" ще заведе дело в международния арбитраж в Париж. Насрещен иск от Москва засега няма, уверяват от българското дружество.

"Нямаме определен иск от "Газпром" към "Булгаргаз", каза изпълнителен директор на българското дружество Веселин Синабов.

снимки: БТА

От "Булгаргаз" са решили да минимизират загубите, които им носи към момента договорът с турската държавна компания "Боташ".

"С цел бързата реализация на този капацитет и намаляване на финансовите разходи на "Булгаргаз" за това нещо, обявяваме два търга, които са за предоставяне на услуга за регазификация за пренос на втечнен газ от турски терминал до виртуална точка България", каза още Синабов.

Вторият търг предвижда България да преотстъпи частично правото за пренос на газ през Турция, което има по договора с "Боташ".

"Продуктите са за предоставяне на шестмесечна услуга за предоставяне на продукт за шест месеца от 1 юли до края на годината", обясни шефът на "Булгаргаз".

България продължава и опитите за предоговаряне на договора с "Боташ". Той е за 13 години и предвижда "Булгаргаз" да плати близо 2,2 млрд. долара за същия период. Договорът позволява на България да получава втечнен природен газ на турски терминал като "Боташ" се ангажира да предостави същите количества на българска граница.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Япония наложи нова загуба на България в Лигата на нациите при жените
Япония наложи нова загуба на България в Лигата на нациите при жените
Над 400 непридружени деца бежанци са влезли у нас от началото на годината
Над 400 непридружени деца бежанци са влезли у нас от началото на годината