НОВИНИ

"Булгаргаз" ще съди "Газпром" заради спрените доставки през 2022 г.

Турската фирма "Боташ" ще направи отстъпка в договора с България

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
11:36, 16.05.2024 (обновена)
Чете се за: 02:12 мин.
У нас
Слушай новината

Булгаргаз ще съди "Газпром Експорт" за 400 млн. лева заради прекратените доставки на газ за България през 2022 г. Това стана ясно на брифинг в Министерството на енергетиката. Руската компания спря доставките в края на април 2022 г., два месеца след началото на войната в Украйна.

И още - АЕЦ "Козлодуй" се отказва от искането си за увеличение на цената на тока с 30% от юли след среща с енергийния министър.

Владимир Малинов обясни, че компанията може да оптимизира разходи и да спести пари. По-рано днес КЕВР публикува исканията на различните производители на ток за нови цени от юли, когато ще бъдат определени такива и за битовите потребители. В момента половината от тока, който се употребява у нас идва от АЕЦ "Козлодуй" и подобно увеличение ще се отрази и на цените.

Късно вчера министърът се е срещнал и със служебния премиер Димитър Главчев, като двамата са се разбрали да бъде осигурени пари за фонда за гарантиране на енергийната сигурност. Там в момента има недостиг от близо 450 милиона лева. По този начин ще се гарантира, че няма да има увеличение на цените за битовите потребители.

Владимир Малинов съобщи още, че турската компания "Боташ" ще направи отстъпка от 11 млн. лева за България през месец юни. Дружеството е спечелило търг за доставка на синьо гориво през Турция. Кандидатите са били 13 компании, като десет от тях са представили обвързващи оферти. Спечелила е "Боташ" и именно заради постигнатата отстъпка Булгаргаз ще заяви за юни не както първоначално е предвиждал увеличение на цената от 11%, а с 8 на сто. В момента цената е близо 55 лева за мегаватчас.

Вижте още в прякото включване на Цветелина Катанска

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Григор Димитров празнува рожден ден
Григор Димитров празнува рожден ден
Министър Георги Глушков и редица именити спортисти бяха гости на премиерата на филма за волейболен клуб Левски „История на бъдещето“
Министър Георги Глушков и редица именити спортисти бяха гости на премиерата на филма за волейболен клуб Левски „История на бъдещето“