НОВИНИ

Административният съд спря проекта за реорганизацията на движението в центъра на София

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
18:45, 16.05.2024 (обновена)
Чете се за: 04:15 мин.
У нас
Слушай новината

Административният съд в София постанови спиране на реорганизацията на движението в центъра на София, защото тя не се основава на никакъв административен акт или закон. Съдебното решение може да бъде обжалвано в тридневен срок. По-рано кметът на София Васил Терзиев за първи път призна като грешка недостатъчната комуникация с гражданите по проекта.

От "Спаси София" коментираха, че след като се запознаят с мотивите на съда, най-вероятно ще обжалват. Още преди да стане ясно решението по жалбата на Европейския център за транспортни политики, кметът на София реши спорният проект отново да бъде широко обсъден и призна, че дължат на гражданите яснота и диалог. Терзиев възложи създаването на работна група. В нея ще участват всички заинтересовани страни и ако има отчетени проблеми, ще се търси решение за подобряването им.

Васил Терзиев, кмет на София: "Велоалеите няма да се махат, напротив, където ги има ще се оправят, където ги няма ще се добавят, за нас това е важно, хората да се придвижват с колело, защото аргументите ми то няма велосипедисти като вали, ами то няма и майки с колички."

Дългите споровете около новата организация на движение бяха и причината заседанието днес да закъснее. От БСП поискаха оставката на заместник-кмета по транспорта Илиян Павлов.

Иван Таков - общински съветник от БСП, председател на Комисия по транспорта в СО: "Вече тролейбусите по "Раковски" вървят по около 90 секунди закъснение. да по патриарха около 30 секунди по бързо се движат, но това се случва без да е пусната третата светлина по "Нансен", която допълнително ще натовари движението."

От ГЕРБ също поискаха оставката на Павлов.

Прошко Прошков - общински съветник от ГЕРБ-СДС: "Ако никой не може да постигне съгласие да се върне старата организация, ние не сме против, не искаме да се премахнат велоалеите, но имаше достатъчно добри мнения, където трябва да бъдат тези велоалеи, къде да се изградят, за да има по-добър баланс."

Заместник-кметът по транспорта отговори, че нямат данни за забавяне на тролеите, а велосипедистите са се увеличили двойно след пускането на новите велоалеи. Показаха и протокол за съгласуване на проекта.

Илиян Павлов - зам.-кмет по транспорта: "Всички проекти за организация и регулиране на движението се съгласуват с дирекция "Трафик" на СО и "Пътна полиция" - СДВР и ето сега ще ви покажа и протоколът с членовете, може да отидем на точката да "Патриарха" и долу пише съгласувано."

От "Пътната полиция" обаче отново казаха, че проектът не е писмено съгласуван с тях и че представител на институцията не участвал на финалното обсъждане на проекта. От СДВР все още очакват от общината да им изпратят искане за становище.

"Ако, разбира се, Столична община пожелае да се случи това.

- А, ако не пожелае?

- Не мога да дам конкретен отговор. Това означава, че ние не можем да дадем своята оценка дали изградения участък отговаря на българското законодателство и дали е безопасен за движението", обясни комисар Николай Крушарски, директор на отдел "Пътна полиция" към СДВР.

снимки: БТА

Кметът Терзиев покани всички експертни групи да се включат, за да се получи конструктивната дискусия.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жулиен Алафилип спечели 12-ия етап от Колоездачната Обиколка на Италия
Жулиен Алафилип спечели 12-ия етап от Колоездачната Обиколка на Италия
Съдът остави в ареста четиримата обвиняеми за строителни измами
Съдът остави в ареста четиримата обвиняеми за строителни измами