НОВИНИ

Скандалите за движението в центъра на София продължават в СОС

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
12:24, 16.05.2024
Чете се за: 03:15 мин.
У нас
Снимка:
Слушай новината

Темата за новата организация на движение в столицата отново предизвика дълги дискусии и спорове в Столичния общински съвет. От БСП, ГЕРБ и останалите политически партии отново настояват за преразглеждане на проекта. Управляващите пък пак показаха всички документи и обясниха, че всичко е законно.

Споровете и дискусиите около новите велоалеи не спират вече трета седмица Иван Таков от БСП призова кмета Васил Терзиев да оттегли заместник-кмета по транспорт Илиян Павлов, защото по думите му извършената организация на движението е незаконна.

"Вече тролейбусите по "Раковски" вървят с по около 90 секунди закъснение. Да, по "Патриарха" около 30 секунди по-бързо се движат, но това се случва, без да е пусната третата светлина по "Нансен". Така че може да кажем, че очакваният ефект за по-бърз транспорт няма да се случи, а точно обратното", коментира Иван Таков.

Според БСП промяната е направена насила. Общинските съветници припомниха, че СДВР излезе с официално становище, че нищо с тях не е съгласувано.

Снимки: БТА

От ГЕРБ също поискаха оставката на зам.-кмета и припомниха за протестите на жителите и показаха подписката срещу проекта.

"Ще поискаме да се санира този въпрос, да се разгледат алтернативите. Ако никой не може да постигне съгласие да се върне старата организация, ние не сме против. Не искаме да се премахнат велоалеите, но имаше достатъчно добри мнения къде трябва да бъдат тези велоалеи, къде да се изградят, за да има по-добър баланс", каза Прошко Прошков - общински съветник, ГЕРБ-СДС.

Управляващите изтъкнаха, че след направата на новите алеи велосипедният трафик се е увеличил двойно и че за реорганизация на движението становище на СДВР се изисква само при поискване, но не е задължителен.

"Всички проекти за организация и регулиране на движението се съгласуват с дирекция "Трафик" на Столичната община и "Пътна полиция" към СДВР. Ето сега ще ви покажа и протокола с членовете, може да отидем на точката на "Патриарха" и долу пише "Съгласувано", коментира Илиян Павлов - зам.-кмет на София по транспорта.

Борис Бонев съобщи, че съдът вече е върнал една от жалбите срещу проекта заради липса на конкретика и обоснован правен интерес.

"Само 24 часа след като беше направена извънредна комисия по транспорт, постъпиха над 250 становища, 230 от които положителни в полза на проекта. Това е най-обсъжданият проект за организация на движението в историята на София", каза Борис Бонев - общински съветник, ПП-ДБ-"Спаси София".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Янаки Милев достигна до четвъртфиналите на сингъл на турнира на клей в Анталия
Янаки Милев достигна до четвъртфиналите на сингъл на турнира на клей в Анталия
Спортни новини 16.05.2024 г., 12:20 ч.
Спортни новини 16.05.2024 г., 12:20 ч.