НОВИНИ

Среща между ректорите, синдикатите и държавата в търсене на пари за университетите

Виктор Борисов
от Виктор Борисов
12:14, 16.05.2024
Чете се за: 01:57 мин.
У нас
Снимка: Десислава Кулелиева
Слушай новината

Среща между ректорите, синдикатите и държавата се провежда в Министерството на финансите. Поводът е недоволството на представителите на висшето образование от ниските възнаграждения и неосъществената актуализация.

Преди началото на срещата ректорите заявиха, че все още не са единодушни дали ще излязат на протест във вторник - 20 май. Вчера държавата отпусна спешно 39 млн. лева за повишаване на заплатите, както и 12 млн. лева за актуализация на заплатите във ВУЗ-овете. От синдикатите обаче са категорични, че тези пари са недостатъчно и ще излязат на протест.

Междувременно се търсят още 184 млн. лева, с които да бъдат актуализирани заплатите спрямо правилата, разписани в Закона за висшето образование.

"Утре ни предстои заседание. След утре можем да отговорим какви действия ще предприемем, това е колективно решение", коментира темата проф. Миглена Темелкова, председател на Съвета на ректорите на висшите училища.

"Преди седмица направихме среща с финансовия министър, на която разбрахме, че в бюджета няма нужните средства, налагат се икономии, за да се насочат директно тези пари към образованието. Затова предприехме тази стъпка, парите заложени в бюджета - тези 39 млн. лева, максимално бързо да се разпределят между университетите, за което също имаме уговорка със Съвета на ректорите и синдикатите за минимална работна заплата 2100 лв.", посочи Цоков.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спортни новини 16.05.2024 г., 12:20 ч.
Спортни новини 16.05.2024 г., 12:20 ч.
Роберт Фицо вече е без опасност за живота, но нараняванията му са тежки
Роберт Фицо вече е без опасност за живота, но нараняванията му са тежки