НОВИНИ

Президентът към ректорите: Като общество трябва да застанем зад вас и да ви подкрепим

живо президентът ректорите общество застанем вас подкрепим
bnt avatar logo
от БНТ
15:55, 15.05.2024
Чете се за: 03:25 мин.
Политика
Слушай новината

Държавният глава Румен Радев разговаря с представители на Съвета на ректорите на висшите училища в Република България по повод изразеното недоволство и заявената готовност за протести в сектора на висшето образование.

"Отреагирах веднага на вашето писмо не само, защото съм силно разтревожен от процесите във висшето образование, а и защото съм бил във всяко едно от вашите учебни заведения. Запознати сме с вашите петиции и стачна готовност.

Според мен не трябва да стигаме дотук. Не за друго, но това не е добър сигнал и навън, и към нашето общество. Защото партиите, които промениха конституцията и поставиха образованието като висша национална ценност, забравиха да променят и бюджета.

Подкрепям ви, защото ако искаме да се развиваме като модерна държава, ключът е българската наука и образование - няма друг път. Ние като общество трябва да застанем зад вас и да ви подкрепим, защото работите в трудна среда, конкуренцията е огромна.

През последните години расте рязко броят на научните публикации и на цитиранията на нашите учени. Затова трябва да има и подходящи условия. Като общество очакваме още по-голямо качество на българското висше образование и по-добър продукт и трябва да задържаме младежите да учат и да разгръщат таланта си тук и да дават своя принос за науката тук", посочи Румен Радев.

Председателят на Съвета на ректорите проф. Миглена Темелкова изтъкна пред президента, че през последните години намалява финансирането на висшите училища като процент от брутния вътрешен продукт. В същото време университетите у нас не са получили нито лев от парите за увеличаване на възнагражденията, заложени в последните промени в закона за висшето образование. Проф. Темелкова изтъкна, че висшите училища получават субсидиите си не само на база брой студенти, но и на база коефициент за качество, което поддържат непрекъснато.

Снимки: БТА

"Бедният човек се превръща и в духовно беден. Ние сме достатъчно търпеливи като академична общност - може би най-търпеливите. След дълго обмисляне осъзнахме, че сме изправени пред дилемата - ако удовлетворим желанието на собствения си академичен състав, това ще ни остави в ситуация на безстопанствени ръководители. Това ни принуди да се възползваме от правата на академичната автономия и да заявим готовността си за протестни действия", каза проф. Миглена Темелкова.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Макрон поиска извънредно положение в Нова Каледония
Макрон поиска извънредно положение в Нова Каледония
Филип Виденов представи Българската федерация по баскетбол на Генералната асамблея на ФИБА
Филип Виденов представи Българската федерация по баскетбол на Генералната асамблея на ФИБА