НОВИНИ

Роберт Фицо вече е без опасност за живота, но нараняванията му са тежки

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
12:08, 16.05.2024
Чете се за: 04:02 мин.
По света
Слушай новината

Словашкият премиер Роберт Фицо е дошъл в съзнание и вече е без опасност за живота. 59-годишният Фицо беше прострелян вчера следобед в град Хандлова.

71-годишният предполагаем извършител беше задържан на място, но въпреки появилите се в медиите съобщения за самоличността му, засега няма официално потвърждение кой и защо извърши опита за убийство. От правителствената служба засега казват единствено, че нападението срещу премиера е политически мотивирано.

5 изстрела, които като по чудо не са отнели живота на премиера на Словакия. Политически мотивиран опит за убийство и недопустим пробив в сигурността - така от управляващата партия определиха покушението срещу Роберт Фицо. 59-годишният словашки премиер вече е без опасност за живота, но в първите часове след нападението ситуацията е била критична.

"През нощта лекарите успяха да го стабилизират и състоянието му се подобрява. Но ситуацията остава много, много сериозна", каза Роберт Калинак, вицепремиер и министър на отбраната.

Фицо ще бъде преместен в реанимация. Но травмите, които е получил, са изключително тежки, уточняват от болницата, в която беше опериран.

"Премиерът беше транспортиран при нас с линейка. Направен му беше скенер, последван от 5-часова операция, я която участваха два екипа хирурзи. Той имаше множество огнестрелни рани, от които дълго време ще се възстановява", каза Мириам Лапуникова, директор на болницата.

Въпреки появилите се съобщения за това точно кой е 71-годишният извършител, засега от разследването на разкриват подробности. Пред БНТ словашкият разследващ журналист Петер Сабо коментира, че охраната на Фицо е допуснала пробив в сигурността.

"Няма официално изявление за мотивите на нападателя. Имаме единствено общо описание за неговата политическа мотивация или поне не и официално. След инцидента бяха разпространени видеа, в които предполагаемият нападател разкрива, че не е доволен от правителството. Някои експерти казват, че охраната на Фицо не е била достатъчно компетентна, защото е допуснала срещу министър-председателя да бъдат изстреляни 5 куршума. Също така има обсъждане в полицията и тайните служби на Словакия дали те са си свършили работата, защото не е имало много хора на площада и те биха могли да проверят тези хора предварително", коментира Сабо.

Вицепремиерът Томаш Тараба обвини медиите, че насаждат омраза сред обществото.

"Не е моментът да сочим с пръст, но Словакия има нужда и от спокойствие. Това беше нападение срещу министър-председателя, срещу лидера на коалиционното правителство, не срещу опозиционер. Но не мога да не изтъкна, че ежедневно ни се налага да се оправдаваме за лъжите, които се разпространяват по наш адрес. А те създават много смут сред хората, много объркване. Ето защо се обръщам към медиите - критикувайте правителството, но не ставайте проводник на омраза".

Преди седмици страната беше разтърсена от протести, след заявката на кабинета Фицо, че обществената телевизия ще бъде закрита.

Снимки: БТА

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Среща между ректорите, синдикатите и държавата в търсене на пари за университетите
Среща между ректорите, синдикатите и държавата в търсене на пари за университетите
Инспекторатът към ВСС предлага отстраняването на член, правил сексуални намеци към персонала в хотел във Враца
Инспекторатът към ВСС предлага отстраняването на член, правил сексуални намеци към персонала в хотел във Враца