НОВИНИ

Премиерът Петков отиде при протестиращите пред Министерския съвет

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
11:09, 23.02.2022 (обновена)
6003
Чете се за: 03:00 мин.
У нас
Слушай новината

Партия "Възраждане" за втори път протестира срещу "зеления сертификат", този път пред сградата на Министерския съвет. При протестиращите отиде и министър-председателят Кирил Петков.

Протестът започна в 11.00 часа в триъгълника на властта - пространството между Президентството МС и НС.

Петков дойде 30 минути след началото, което беше изненада за всички. Той беше освиркан от тълпата, но въпреки това се качи на трибуната и отговори на въпроси на лидера на "Възраждане".

Костадин Костадинов призова за спокойствие и проява на толерантност. От трибуната Петков заяви, че ако искаме промяна, трябва да работим заедно. Каза, че е тук, за да чуе критики, а правителството не го е страх да говори с хората.

Още в кулоарите на парламента премиерът Кирил Петков заяви, че ще отиде при протестиращите.

"Знаете ли защо съм тук при вас? Защото е важно, ако искаме да има промяна в тази страна, трябва да работим заедно. Ако не се работи заедно, до никъде няма да стигнем. И другото, което искам да ви кажа е, че аз съм ходил на много протести и съм бил точно тук. Формата на протест е важно нещо и аз я приветствам, но трябва да почнем да си говорим повече, вместо да се мразим. Аз дойдох тук при вас, за да чуете и да видите - единият вариант беше да стоя от горе, от офиса и да гледаме през прозореца. Аз съм тук, за да чуя вашите критики", каза пред протестиращите премиерът Петков.

"Ние приветстваме решението да бъде премахнат зеленият сертификат. Считаме, че това, макар и закъсняло, е правилно решение. Считаме обаче, че трябва да бъдат съкратени сроковете. Хубаво е на етапи, въпросът е защо толкова дълго време трябва да се чака", каза лидерът на "Възраждане" Костадинов.

Въпреки че кабинетът обяви поетапно отпадане на мерките срещу коронавируса и отпадане на зеления сертификат от 20 март, от "Възраждане" определиха сроковете като неприемливи. Оттам настояват това да се случи много по-бързо, а не след месец.

Те определят като неприемливо и запазването на маските и тестването на учениците.

Протестиращите настояват и за незабавно преразглеждане на бюджета в частта, засягаща ковид мерките.

Също така протестът е и срещу ценовия шок.

Вижте повече във видеото какво казаха протестиращите

СНИМКИ: Десислава Кулелиева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Байдън наложи санкции на Русия, Путин е готов за дипломация
Байдън наложи санкции на Русия, Путин е готов за дипломация
Биляна Дудова: Тази година само загрявам за по-горната категория
Биляна Дудова: Тази година само загрявам за по-горната категория