НОВИНИ

Премиерът се обяви за вариант военните ни самолети да не бъдат ремонтирани в Русия

bnt avatar logo
от БНТ
22:50, 15.03.2022
Чете се за: 03:27 мин.
У нас
Слушай новината

България е сред първите страни, които издават документи за временна закрила на пристигащите у нас бежанци от Украйна още на границата и от днес системата за регистрация работи. Това заяви премиерът Кирил Петков при посещението си в бежанския център във Варна. Той коментира, че вместо конструктивен диалог с Руската федерация, имаме вражеска страна, която атакува друга славянска държава. Затова страната ни, която е част от НАТО и Европейския съюз, трябва да има координирана стратегия на базата на новата опасност.

Според премиера Петков трябва да се търсят други варианти за ремонт на военните ни самолети, тъй като не може да изпращаме милиони евро за това към Русия. Той подчерта, че пилотите ни не трябва да губят летателната си способност.

"Нашите Ф-16 ще дойдат, но докато стане, ние трябва да сме готови с всичко, нашите пилоти трябва да могат да летят на тези самолети, да има време за това трениране. Тази част трябва да бъде координирана още в този момент", заяви Кирил Петков.

Премиерът Петков коментира и кой трябва да пази българското небе. Според него е важно военните ни пилоти да летят на наши самолети.

"Ние трябва да обърнем изцяло самосъзнанието, че ние сме част от НАТО и заедно можем не само да пазим нашето небе, но и да пазим целия източен фланг, да имаме координация, да си попълваме дефицитите и общата ни сигурност да бъде гарантирана заедно", заяви Кирил Петков.

Петков заяви, че днес е говорил с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен за Плана за възстановяване и устойчивост и тя го е уверила, че страната ни се движи с перфектна скорост.

"Тя ми каза, че мога да туитна, че се движим с перфектна скорост и се надяваме в следващите дни да имаме готовност да кажем всички технически параметри са постигнати. Така че никой да не се упражнява в политическа реторика на базата на фалшиви новини", заяви Кирил Петков.

За здравната помощ за украинските бежанци Петков коментира, че всеки, който влиза в страната ни, трябва да реши дали ще иска временна закрила или идва като турист.

"Ние не може да поемем отговорност за хора, които не искат да са бежанци. За хора, които нямат избор и трябва да са бежанци, България е застанала с отворени врати към тях", допълни Петков.

Премиерът Петков благодари на всички доброволци и дарители във Варна, помогнали на украинските бежанци. По-късно той посети и контролно-пропускателния пункт в Дуранкулак, където също има възможност за регистрация и издаване на документи за временна закрила на бежанците.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Импровизирано училище заработи за бежанците в Свети Влас
Импровизирано училище заработи за бежанците в Свети Влас
Премиерите на Полша, Чехия и Словения пристигнаха в Киев
Премиерите на Полша, Чехия и Словения пристигнаха в Киев