НОВИНИ

Преподавател по физическо възпитание в Благоевград спечели приза „Учител на годината“

преподавател физическо възпитание благоевград спечели приза bdquoучител годинатаldquo
Снимка: БНТ
bnt avatar logo
от БНТ
20:44, 17.05.2023
Чете се за: 03:22 мин.
Спорт
Слушай новината

На 17 отбелязваме Деня на българския спорт. Тази дата не е просто случайно избрана, нито съвпада с някакъв грандиозен успех на български състезатели. На този ден през 1894 година в България пристигат първите десет учители по физическо възпитание от Швейцария, които полагат основите на организираното спортно движение у нас след освобождението.

В тази връзка екип на предаването „България в 60 минути“ реши да влезе в час по физическо възпитание и спорт в училище в Благоевград.

Всеки час по физическо възпитание и спорт в Националната хуманитарна гимназия в Благоевград започна с строене в редица, равнис и поздрав към преподавателя Цветан Китипов с думите „Здраве желаем!“.

„Всеки час започва със строяване на класа, лек бегом, след което общо развиващи упражнения на място. След което, зависи от спорта, който ще практикуваме за дадения ден и седмица, дали ще е волейбол, баскетбол и други“, заяви Китипов пред камерата на БНТ.

За голяма част от учениците у нас часовете по физическо възпитание са единственото време, в което те спортуват. Въпросът за това трябва ли да има повече часове по физическо възпитание и спорт в учебната програма винаги е стоял на дневен ред.

„Винаги може да искаме още. За момента учениците имат три пъти в седмицата физическо възпитание и спорт. Децата са доста обездвижени, водят застоял начин на живот, борим се против затлъстяването“, добави преподавателят.

Мнозина казват, че часовете по физическо възпитание и спорт в училище се провеждат неефективно. Причините са заниженият контрол към учителите и нежеланието на учениците за активно участие в занятията. Но в гимназията в Благоевград не е така.

Учителят по физическо възпитание е единственият в училището, който пряко влияе върху здравето на учениците. Негова е задачата да възпитава децата в любов към спорта. Така, като свое задължение я е приел и Цветан Китипов.

„Ежедневието ми отминава със спортуване. За мен спортът е здраве и дисциплина и се опитвам цялото това нещо да го прехвърля на моите ученици да са активни, да водят здравословен начин на живот“, каза още той.

Само преди няколко дни Цветан спечели наградата „Учител на годината“ на Синдиката на българските учители в направление „Млад учител“, а преди това и другата награда – любовта на децата.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Весела Лечева: В днешните времена олимпизмът е особено важен, той обединява, а не разделя
Весела Лечева: В днешните времена олимпизмът е особено важен, той обединява, а не разделя
След трагедията на бул. "Сливница": За какви мерки се разбраха протестиращите и институциите
След трагедията на бул. "Сливница": За какви мерки се разбраха протестиращите и институциите