НОВИНИ

Атанас Славов: Вероятността да се реализира първият мандат все повече се отдалечава

bnt avatar logo
от БНТ
18:51, 17.05.2023
Чете се за: 02:40 мин.
У нас
Слушай новината

"Смело решение е, когато трябва да събереш подкрепа за правителство, да хвърлиш камък в блатото и да поискаш оставката на главния прокурор. Вероятността да се реализира първият мандат все повече се отдалечава заради активната позиция на Иван Гешев да се защити в скандала", заяви в "Още от деня" Атанас Славов от ПП-ДБ.

По думите му има връзка между искането за оставка на главния прокурор и контрареакцията в зрелищната пресконференция на Гешев, която според Атанас Славов преследва политически цели.

"Абсолютно недопустим е речникът, който главният прокурор използва към парламента, към политическата класа", коментира Атанас Славов.

Той за пореден път обяви, че от ПП-ДБ са взели решението да не подкрепят мандата на ГЕРБ.

"Не сме убедени, че предложената формула с политически излъчен кандидат за премиер и политически формат на правителство е работеща. Няма вариант депутати от нашата парламентарна група да подкрепят този кабинет. Няма да има изненади при гласуването на проектокабинета на Габриел в зала", допълни Славов.

Той поясни, че в момента няма как да има коалиционно правителство.

"Трябва да се търси друго решение - тип служебно правителство, излъчено от парламента, експертно правителство. Има фигури с достатъчен професионален опит и експертиза - това ще е нашата заявка за втория мандат, в рамките на започнал процес за конституционна промяна. Това е най-реалистичният и разумен вариант за излъчване на кабинет. Проектокабинетът "Денков" беше много силна заявка, със силни фигури и управленска програма. Не видяхме какъв кабинет предлагат ГЕРБ - с политически или с експертни фигури. Дали Николай Денков ще е номинацията ни за премиер - предстои да видим с втория мандат. Ще влезем в залата, когато се гласува проектокабинетът "Габриел", каза още Атанас Славов.

ПП-ДБ започват разговори за промяна в Конституцията

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте повече от "Още от деня"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лудогорец спечели Купата на БФС при 18-годишните след разгром над ЦСКА 1948
Лудогорец спечели Купата на БФС при 18-годишните след разгром над ЦСКА 1948
Румен Радев: Мисията на олимпийското движение е да утвърждава мира и международното разбирателство
Румен Радев: Мисията на олимпийското движение е да утвърждава мира и международното разбирателство