НОВИНИ

Две комисии във ВСС и СГП проверяват сигнала срещу Гешев

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
20:06, 17.05.2023
Чете се за: 07:25 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС/Архив
Слушай новината

Сраженията в прокуратурата продължават. Днес това стана на терена на Висшия съдебен съвет. Прокурорската колегия се събра за първи път, след като шестима от членовете ѝ поискаха прекратяването на мандата на главния прокурор.

В същото време Съюзът на съдиите поиска Висшият съдебен съвет да отстрани Иван Гешев, Борислав Сарафов и Ясен Тодоров, за да се осигури обективно разследване на образуваните производства за предсрочното освобождаване от длъжност.

Напрежение имаше основно между главния прокурор Иван Гешев и говорителя на прокурорската колегия Калина Чапкънова, която предложи като допълнителна точка в дневния ред да бъде включено обсъждането на сигнала срещу Гешев, който вчера е подаден в Съвета от Борислав Сарафов.

Той е същият, който Сарафов е изпратил и в Софийската градска прокуратура, където вече на случаен принцип има определен прокурор, който да работи по него.

Гешев поиска тези от колегията, които са подписали предложението за предсрочно освобождаване от поста му, да си направят отвод и да не участват в дебата по сигнала за незаконен запис на разговор с Йордан Стоев, но в крайна сметка това не се случи. В гласуването на тази точка от дневния ред не участваха само Иван Гешев и Стоев.

Политическият отзвук на скандалите в прокуратурата

За първи път прокурорската колегия проведе над 40 минути дебат преди да гласува дневния си ред. Причината - предложението на Калина Чапкънова като допълнителна точка да бъде обсъден сигналът на Борислав Сарафов срещу Иван Гешев, в който се твърди, че главният прокурор е записал свой разговор с колегата си във Висшия съдебен съвет Йордан Стоев.

"Госпожо Чапкънова, вярвайте ми знам защо всеки един е точно днес тук и в какво качество. Благодаря ви, г-жо Чапкънова", заяви главният прокурор Иван Гешев.

"Аз предлагам колегията днес да вземе решение сигналът да бъде изпратен незабавно на Етичната комисия, която да реализира своите правомощия във връзка с изнесените факти в сигнала", допълни Калина Чапкънова, член на ВСС, говорител на прокурорската колегия.

Етичната и дисциплинарната комисия към ВСС ще разглеждат сигнала на Сарафов срещу Гешев

В сигнала Сарафов предлага да се образува дисциплинарно производство срещу Гешев. По тази причина в колегията се породи спор дали и Дисциплинарната комисия да бъде ангажирана с казуса. Решението: Сигналът да бъде изпратен и в двете комисии.

"Комисиите ще го разгледат по същество, ще преценят дали е от тяхна компетентност и съответно ще се произнесат, надявам се в максимално кратък срок", допълни Георги Кузманов, член на ВСС, прокурорска колегия.

БНТ: В сигнала има твърдения, които са дума срещу дума, как може да се установи дали отговарят на действителността, могат ли двете комисии да призоват свидетели, които са описани в сигнала?

Георги Кузманов: Няма пречки да бъдат извършени всички възможни способи за събиране на доказателства от съответните комисии в съответното производство. Ако преценят комисии, ще бъдат викани и разпитвани всички лица, които имат отношение към случая.

Кузманов обясни още, че изнесените от Борислав Сарафов факти в медиите, че главният прокурор е разпоредил израелски експерт да посети мястото на взрива пред автомобила, в който е бил Иван Гешев, е причина той да се подпише под предложението за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор.

СГП започна проверка във връзка със сигнала на Борислав Сарафов срещу Иван Гешев

"Това е единственият способ да се проверят твърденията, изнесени в медиите. Единственият орган, който може да провери, да поддържа доверието си в главния прокурор или да го оттегли е Пленумът на ВСС. Затова и беше нашето първо предложение Пленумът да провери всички факти и обстоятелства и да прецени има ли извършено тежко нарушение или няма такова", коментира Георги Кузманов.

Според него Пленумът на съвета трябва да установи обективно всички факти около завеждането на израелския експерт на мястото на взрива.

"Всеки от колегите има право да направи искания за събиране на доказателства, които ще бъдат събирани по всички възможни способи, които са допустими", заяви Георги Кузманов.

БНТ: Това означава ли, че заседанието на Пленума може да продължи няколко дни?

Георги Кузманов: Абсолютно да. Ако имаме да разпитваме и да получаваме информация от много хора, ще продължи дотогава, докато е необходимо.

По рано днес Съюзът на съдиите поиска ВСС да отстрани Гешев, Сарафов и Тодоров.

СГП: Всеки един прокурор изпълнява своите задължения принципно, отговорно и обективно

В позиция, изпратена до медиите, те посочват, че по този начин ще се осигури обективно, всестранно и пълно разследване на фактите и обстоятелствата по вече образуваните производства за предсрочно освобождаване от длъжност. И още - съдиите призовават след това всички членове на ВСС да подадат оставки, тъй като носят отговорност за назначаването на тримата магистрати.

Съюзът на съдиите призова ВСС да отстрани Иван Гешев, Борислав Сарафов и Ясен Тодоров

Позиция изпрати и ръководството на Софийската градска прокуратура. В нея се заявява, че всеки един прокурор от градската прокуратура изпълнява своите служебни задължения принципно, отговорно и обективно, така както изискват моралът и законът.

Посочва се още, че нито един прокурор не се е повлиял и няма да се повлияе при решаване на дела от изказвания на лица, заемащи висши публични длъжности и няма да се поддаде на външни фактори.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Томас Бах: Бъдете спокойни за бъдещето на щангите и борбата в олимпийската програма
Томас Бах: Бъдете спокойни за бъдещето на щангите и борбата в олимпийската програма
Предупреждение към абитуриентите: Без пиротехника край храмовете по време на баловете
Предупреждение към абитуриентите: Без пиротехника край храмовете по време на баловете