НОВИНИ

Препращат пациенти в болницата във Враца заради недостиг на медици във Видин

bnt avatar logo
от БНТ
20:23, 30.04.2020
Чете се за: 01:21 мин.
У нас

За втори смъртен случай сред заразените с COVID-19, съобщиха от Дома за възрастни хора във Видинското село Гара Орешец.

Починал е 73-годишен мъж. Заразата там се разпространи сред 12 от домуващите. С положителни проби са и трима от персонала. Възрастните със симптоми на COVID-19 бяха изведени от Дома и повечето от тях са в отделението за коронавирус във Враца, тъй като болницата във Видин няма ресурс. С коронавирус във Видин вече са 38 от медиците.

Над сто са досега случаите в областта. Заразата вече е установена и в Центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи във Видин.

Наредена е втора проба за COVID-19 в Гара Орешец на хората, които останаха в Дома. Първата, която е отрицателна е от неделя. От дома са изведени възрастните с доказан коронавирус.

Кирил Ананиев, министър на здравеопазването: Да видим дали ще се потвърди резултата. Защо тези седем души са отишли във Враца, тъй капацитета на болницата във Видин е изчерпан.

Настанените възрастни в болницата във Враца са в стабилно състояние.

Д-р Минка Велева, епидемиолог и инфекционист: Най-младият пациент е на 67 години. Най-възрастната жена е на 94 години. Но с тази възраст и с техните съпътстващи заболявания, много от които са изкарали инсулти, положението, здравословното им състояние е задоволително.

Д-р Петър Керемедчиев, директор на МБАЛ „Христо Ботев"- Враца: Там има всички условия за третиране на подобен тип пациенти...Вярвам в екипа, който в момента е там. Той се състои от двама лекари, две сестри и двама санитари.

13 са хората, които останаха в Дома за възрастни в село Гара Орешец. Пробите им за COVID-19 за сега са отрицателни. От месец и половина заради извънредното положение не са напускали сградата.

Татяна Тодорова, управител: Откакто се доказаха положителните проби, нали, откакто се доказаха, са вътре в стаите, а иначе са заключени тука порталите от началото на карантината.

С оплаквания е една от жените в Дома.

Татяна Тодорова, управител: Имаше температура 38 и две, три. Следиме я как е и така, ако се наложи ще извикаме спешна помощ.

Помощ от доброволци, които да работят очаква болницата във Видин.

Кирил Ананиев, министър на здравеопазването: В момента редица отделения не работят с пълен капацитет и персоналът може да бъде използван в тези отделения, в които наистина има нужда, за да осъществят нормално своята дейност.

От здравното министерство изпращат за Видин подвижен скенер и линейка, за да бъдат извозвани пациенти в други близки болници при необходимост.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Строителите искат да отпадне забраната за работа от 14 до 16ч. (Обобщение)
Строителите искат да отпадне забраната за работа от 14 до 16ч. (Обобщение)
Има ли резултати от преливането на кръвна плазма от излекуван на заразен с COVID-19?
Има ли резултати от преливането на кръвна плазма от излекуван на заразен с COVID-19?