НОВИНИ

Валентин Николов: Енергийното обновяване на жилищни сгради е европейска политика

bnt avatar logo
от БНТ
19:32, 30.04.2020
Чете се за: 00:37 мин.
Бизнес

Драстично увеличаване на безработицата и значителен спад на вътрешното потребление. Това прогнозира Валентин Николов, изпълнителен директор на Камарата на строителите в България.

Николов даде пример с Дания, където се насърчават строителните дейности, а в Естония се прилага антикризисен подход с оглед стабилизиране на пазара и намаляване на ефекта от отрицателните икономически последици.

Той определи като срамен факта, че за 40 г. страната не е успяла да довърши магистрала "Хемус" и не е модернизирала софийското Околовръстно шосе.

„Това инжектира развитие на икономика и бизнес. Именно инфраструктурата дава развитие", обясни Николов.

Той отбеляза, че в Италия се разработва програма за саниране на 1,2 милиона жилища, което ще донесе заетост на 430 000 души допълнително в страната.

„Енергийното обновяване на жилищни и обществени сгради е европейска политика. Това е естествен процес, в който ние като страна отново се забавихме. Ние имаме готови в момента 3 250 обекта. Докато нашите европейски колеги тепърва ще започнат работа по обследване, проектиране, ние имаме пълна готовност да стартираме веднага. Това значи работни места, данъци, заплати, осигуровки", посочи Валентин Николов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Канаваро разкри къде мечтае да е треньор
Канаваро разкри къде мечтае да е треньор
Симеон Сакскобургготски дари 50 000 лв. на "Пирогов"
Симеон Сакскобургготски дари 50 000 лв. на "Пирогов"