НОВИНИ

Има ли резултати от преливането на кръвна плазма от излекуван на заразен с COVID-19?

Цанка Николова
от Цанка Николова
20:16, 30.04.2020
7059
Чете се за: 01:18 мин.
Още

За първи път у нас опитват да лекуват пациент с коронавирус с антитела на вече излекуван. Лекари от ВМА преляха кръвна плазма на пациент в тежко състояние.

От щаба заявиха, че за резултати и заключения от това първо преливане е рано да се говори. Всеки, който дарява, трябва да е преболедувал и да има изградени антитела. Трябва да е в добро здравословно състояние без съпътстващи заболявания, които може да застрашат както живота на дарителя, така и на приемателя.

Методът с преливане на кръвна плазма е безопасен за здрав човек. По думите на специалисти опасността се равнява на тази при обикновено кръводаряване. Военномедицинската академия е единственото лечебно заведение, което има собствена кръвна банка и първото, което опитва такъв тип лечение на COVID-19 у нас.

Първи опит за лечение с кръвна плазма във ВМА. Антитела от доброволец, преболедувал COVID-19 са прелети на пациент в тежко състояние.

Ген.-майор проф. Венцислав Мутафчийски - началник на Националния оперативен щаб: Още същия ден се преля прясна плазма, не замразена, прясна плазма, която според нас носи преимущества за метода.

Към тази сутрин болният е без температура в добро състояние.

Ген.-майор проф. Венцислав Мутафчийски - началник на Националния оперативен щаб: От три дни ги готвим, трябва да има абсолютно всички мерки за безопасност, за невъзможност за предаване на трансмисионни инфекции, кръвни инфекции.

Хематолози обясняват, че антитела се взимат поне две седмици след излекуването на пациента. За да е ефективна плазмата, те трябва да са в определени количества.

Д-р Иван Тонев - Специализирана болница за активно лечение на хематологични заболявания: Напълно прясна плазма не знам до колко е уместно да се ползва, защото минава време, докато излязат придружаващите изследвания на една такава плазма за кръвна група, за съпътстващи други възможни инфекции, които дарителят може да носи и с които да се застраши пациентът допълнително.

БНТ: Как на практика действа терапията с антитела?

Д-р Иван Тонев - Специализирана болница за активно лечение на хематологични заболявания: Антителата, които са изградени от организма на човека, който е преболедувал, неутрализират и спомагат за по-бързото елиминиране на вируса в пациента.

Методът за лечение с плазма е отдавна известен, днес обаче не е толкова популярен. Вариантите за получаване на продукта са два. Хематологията в София има апаратура и възможност да произвежда плазма от пациенти, преборили коронавируса, но за момента от щаба не са ги търсили.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Препращат пациенти в болницата във Враца заради недостиг на медици във Видин
Препращат пациенти в болницата във Враца заради недостиг на медици във Видин
Около 50 000 автомобила са напуснали столицата за почивните дни
Около 50 000 автомобила са напуснали столицата за почивните дни