НОВИНИ

Превърнаха отровата на скорпион в лекарство за рак

превърнаха отровата скорпион лекарство рак
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
16:57, 07.07.2020
Чете се за: 00:51 мин.
Още

Молекулярни биолози приспособиха молекули на отровата на скорпион за лечение на автоимунни заболявания и някои видове рак. За целта учените са променили това с какви йонни канали взаимодействат тези молекули, пише пресслужбата на Руската научна фондация (РНФ) с позоваване на научното списание „Frontiers in Pharmacology“.

"Нашата глобална цел е да разберем как са устроени участъците на взаимодействие на такива протеини и калиеви канали. Това ще помогне да се намери ключът към създаването на лекарства от ново поколение за персонализирана медицина", казва един от авторите на работата, изследовател в Института по биоорганична химия на Руската академия на науките Алексей Кузменков.

През последните десет години биохимиците и биолозите създадоха много нови лекарства на базата на различни отрови и други вещества, които са извлечени от тялото на голямо разнообразие от морски и сухопътни животни. Например, в началото на миналото десетилетие биохимици от Франция създадоха мощния и непристрастяващ аналгетик мамбалгин на базата на отровата на африканската змия черна мамба (Dendroaspis polylepis).

По правило отровата на змии, скорпиони, паяци и други отровни животни съдържа много протеини и сигнални молекули, които могат да проникнат в рецепторите или йонните канали на повърхността на нервните клетки и да пречат на тяхната работа. В нормална ситуация блокирането на тяхната работа води до парализа или гърчове. Но с развитието на някои невродегенеративни заболявания това може да е от полза за пациента. За целта трябва да се създаде версия на отровата, която да действа само на специфични неврони или да има намалена или повишена активност.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българският шампион по хокей на лед привлече още един американец
Българският шампион по хокей на лед привлече още един американец
Ивайло Стоянов ще бъде главен арбитър на двубоя между Локомотив (Пловдив) и ЦСКА София
Ивайло Стоянов ще бъде главен арбитър на двубоя между Локомотив (Пловдив) и ЦСКА София