НОВИНИ

Превенция срещу горските пожари - за какво да внимаваме?

Кристиян Гаров
от Кристиян Гаров
07:49, 15.07.2021
Чете се за: 02:12 мин.
У нас
Слушай новината

С настъпването на горещите дни се повишава опасността от избухването на горски и полски пожари. Затова специалистите апелират за повишено внимание от страна на институциите, неправителствените организации, жителите на населените места.

В подножието на Витоша, в Мърчаево, горската територия попада в обхвата на Югозападно държавно предприятие. От началото на годината досега на територията на предприятието са регистрирани 27 пожара. При 99% от случаите основната причина за горските пожари е човешката небрежност.

"27 пожара са от началото на годината с общо опожарена площ около 600 декара, от които 530 декара е горска територия. Снощи имаше два пожара - иглолистна култура в Симитли и земеделски територии в Кюстендил. Основната причина е човешка небрежност - неправилно боравене с огън или изхвърлен фас", заяви инж. Дамян Дамянов – директор на Югозападно държавно предприятие.

Той апелира всички, които посещават горите с цел почивка или туризъм да спазват правилата, да палят огън на определените места, да бъдат внимателни, когато изхвърлят незагасени цигари или палят огън, за да приготвят храна, за да се избегнат големи горски пожари.

"Има указателни табели къде може да се пали огън, има обособени огнища, има места за изхвърляне на отпадъци. Нашите служители имат право да санкционират хората, които нарушават правилата. Изградени са 9 пожаро-наблюдателни кули, обособен е оперативен център, което помага да установим началото на пожара. Все повече доброволци се включват при гасенето на горските пожари", допълни инж. Дамян Дамянов.

Над 320 са пожарите в горски територии през изминалата година, а над 6700 са изгорелите стърнища.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ген. Спас Спасов: Задачата на пилота Терзиев може да е била на границите на възможностите
Ген. Спас Спасов: Задачата на пилота Терзиев може да е била на границите на възможностите
По зрителски сигнал: Мизерни условия в общински жилища в столичния кв. "Люлин 1"
По зрителски сигнал: Мизерни условия в общински жилища в столичния кв. "Люлин 1"