НОВИНИ

Превозвачи в Пловдив предлагат да има бонуси и за шофьорите в градския транспорт

bnt avatar logo
от БНТ
17:48, 01.04.2020
Чете се за: 01:08 мин.
У нас

Огромни загуби отчитат транспортните фирми в Пловдив, които обслужват градските автобусни линии. Половината от шофьорите и кондукторите са пуснати в отпуск, а останалите работят при изключително стресови условия.

По данни на превозвачите от началото на извънредното положение до момента пътниците са намалели със 75 процента. В същото време община Пловдив изисква от фирмите да изпълняват стриктно своите разписания.

Напрежението между община Пловдив и фирмите ескалира след като стана ясно, че превозвачите ще бъдат санкционирани, защото не са подсигурили големи автобуси с поне 70 места по линиите в пиковите часове.

В социалните мрежи се появиха и снимки на препълнени рейсове, в които е невъзможно да се спазва препоръчителната дистанция.

Пламен Вълков - ОП "Организация и контрол на транспорта": Все още на са глобени, ще бъдат наистина глобени за това че не са изпълнили маршрутното разписание.

253 автобуса, трябва да обслужват градските линии в пиковите часове. През останалото време в Пловдив се движат 130. Сутрин и вечер маршрутите се изпълняват по делнично разписание, а между 9 и 16 ч минават на по-големи интервали.

Петко Ангелов - превозвач: Пътникопотокът е паднал 75. Ние въртим по цял ден, горим нафта и сме пред фалит.

Веселин Дошков - превозвач: Ние сме в много по-тежко състояние отколкото сферата на туризма, защото там затвориха заведенията, нямат разходи, докато ние имаме едни символични приходи срещу огромни разходи за гориво, за заплати.

Превозвачите в Пловдив ще искат от общината още по-драстично намаляване на броя автобуси. Тяхното предложение е градски транспорт да има само сутрин и вечер в пиковите часове, а през останалото време да има само дежурни коли по няколко основни направления.

Пламен Вълков - ОП "Организация и контрол на транспорта" Пловдив: Ние сме в постоянен диалог с тях, така че всяко тяхно предложение се обсъжда на много високо ниво и им се дава необходимото решение.

Заради постоянния контакт с хора пловдивските превозвачи предлагат на шофьорите в градския транспорт държавата също да осигури допълнително заплащане. Те ще се възползват и от новите икономически схеми за подпомагане на бизнеса в кризисната ситуация.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борисов с обръщение към българите след предложението за удължаване на извънредното положение
Борисов с обръщение към българите след предложението за удължаване на извънредното положение
Православните храмове ще са отворени по време на предстоящите празници
Православните храмове ще са отворени по време на предстоящите празници