НОВИНИ

Превръщат затвор в Рединг в център за съвременно изкуство с помощта на Банкси

превръщат затвор рединг център съвременно изкуство помощта банкси
bnt avatar logo
от БНТ
13:44, 06.12.2021
Чете се за: 02:15 мин.
Още
Слушай новината

Британският уличен художник Банкси възнамерява да дари 10 млн. паунда (13,2 млн. долара) за превръщането на бившия затвор в Рединг, Бъркшир, в център за съвременно изкуство. Вестник The Sunday Times съобщи, че приходите ще бъдат от продажбата на шаблона, който Банкси е използвал за създаването на графити върху стената на затвора, на която британският поет и драматург Оскар Уайлд е посветил стихотворение.

"Четенето не ме интересуваше особено, докато не минах покрай затвора с автобус. Не се случва често да видиш 500-метрова стена точно в центъра на града, която чака да бъде нарисувана, затова буквално се покатерих върху друг пътник, за да я разгледам отблизо", споделя Банкси.

"Преди да разбера какво гледам, си обещах, че ще нарисувам нещо на стената. Затова сега съм голям фен на това място", казва художникът.

Шаблонът, който в момента е изложен в художествена галерия в родния град на Банкси - Бристол, ще бъде продаден за до 15 млн. паунда (близо 20 млн. долара), без да се продава на търг. Както се посочва в публикацията, шаблоните, използвани от художника на графити, са изключителна рядкост и е известно, че има само една продажба на един от тях, което обяснява изключително високата прогнозна стойност на предмета.

Продадоха шедьовър на Банкси за 25 400 000 долара

Максималната сума, която някога е била плащана за произведение на Банкси, е 18,6 млн. паунда (25,4 млн. долара). Толкова платиха през октомври за "Любов в контейнера за боклук", която придоби световна известност, след като по време на търг беше почти унищожена от шредер, който самият автор тайно беше инсталирал директно в рамката на картината.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Освобождават трима членове на Съвета на директорите на ДКК
Освобождават трима членове на Съвета на директорите на ДКК
Дъвка срещу коронавируса разработиха в САЩ
Дъвка срещу коронавируса разработиха в САЩ