НОВИНИ

Президентът на Армения Вахагн Хачатурян е на официална визита в София

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
10:27, 18.10.2022 (обновена)
Чете се за: 02:20 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

По покана на държавния глава Румен Радев на посещение в България e президентът на Република Армения Вахагн Хачатурян. Визитата е свързана с 30-ата годишнина от установяването на двустранни дипломатически отношения между България и Армения. Това е първа визита на арменски президент от 14 години насам.

Президентът Вахагн Хачатурян беше посрещнат на площад "Св. Александър Невски" с официална церемония и 21 топовни артилерийски салюта. На "Дондуков" 2 двамата президенти проведоха среща на четири очи и ръководиха пленарните разговори между официалните делегации.

Те подписаха и съвместна декларация във връзка с 30-ата годишнина от установяването на дипломатическите отношения между България и Армения и протокол за създаване на Арменско-Българска търговско-икономическа камара.

"Фактът, че президентът на Армения извършва своето първо посещение в страна от ЕС именно в България за мен е неслучаен. Защото между нашите две страни съществуват отлични отношения на искрено приятелство", заяви президентът Румен Радев.

"Ние подкрепяме и ще продължим да помагаме за развитието на отношенията между Армения и ЕС, искам да ви уверя господин президент, че България ще продължава да бъде на ваша страна в стремежа на Армения да продължи по приетия курс на реформи и развитие", каза още Радев.

"Споменахме вековната връзка и приятелство между двата народа и дълбоката признателност. Свързани сме с историческа борба за независимост и свобода. Искам да изкажа своята благодарност към българския народ за това, че са дали на нашите сънародници възможност да живеят спокойно, мирно и все пак да поддържат своята самоличност и национална идентичност", каза от своя страна президентът на Армения Вахагн Хачатурян.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Полицаят, ударил пиян няколко коли в столичния квартал "Дружба", остава в ареста
Полицаят, ударил пиян няколко коли в столичния квартал "Дружба", остава в ареста
Стефан Аладжов празнува днес 75-и рожден ден
Стефан Аладжов празнува днес 75-и рожден ден