НОВИНИ

Президентът на МОК Томас Бах иска да запази бокса в олимпийската програма за Лос Анджелис 2028

"Речта на омразата", насочена към боксьорките Имане Хелиф и Лин Ю-тин на Олимпийските игри, е "напълно неприемлива", коментира Бах.

Президентът на МОК Томас Бах иска да запази бокса в олимпийската програма за Лос Анджелис 2028
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
13:53, 03.08.2024
Чете се за: 03:32 мин.
Париж 2024
Слушай новината

Международният олимпийски комитет (МОК) иска да запази бокса в програмата на Игрите за Лос Анджелис 2028, каза президентът на организацията Томас Бах.

През юни 2023 година сесията на МОК отне членството на Международната боксова асоциация (IBA), тъй като федерацията, лишена от правото да провежда олимпийските квалификации през 2019-а, не можеше да реши финансови и управленски проблеми. Задачата по организирането и провеждането на олимпийския турнир по бокс на Игрите в Париж е поета от МОК.

"Мога да потвърдя, че бихме искали да запазим бокса в олимпийската програма. Що се отнася до перспективите, ще ги има, ако има надеждна международна федерация, с подходяща репутация и управление, както и финансова прозрачност. И това е въпрос към националните федерации, всичко е в техните ръце. Ако искат спортистите им да печелят медали, трябва да го направят", каза Томас Бах.

Бах коментира още, че "речта на омразата", насочена към боксьорките Имане Хелиф и Лин Ю-тин на Олимпийските игри, е "напълно неприемлива".

„Няма да участваме в политически мотивирана . . . културна война", каза Бах на брифинг.

Хелиф от Алжир и Лин от Тайван бяха подложени на атаки и негативни коментари. Двете бяха дисквалифицирани от миналогодишното Световно първенство, след като не успяха да преминат теста за полова идентичност.

"Говорим за женски бокс, имаме две състезателки, и двете са родени жени. Те са израснали като жени и в паспортите им пише, че са жени. Никога не е имало съмнение, че те са жени, а днес някой се опитва да промени определението на думата "жена", коментира Бах.

И Хелиф, и Лин участваха на Олимпийските игри в Токио през 2021 година, но не спечелиха медали.

Президентът на МОК смята за неприемлив тормоза на двете състезателки, които не са издържали теста за полова идентичност.

"Вие, журналистите, трябва да сложите край на това", добави Бах.

Международната боксова асоциация (IBA) започна клеветническа кампания срещу Франция и Международния олимпийски комитет, каза още на пресконференция президентът на МОК.

Вчера шефът на IBA Умар Кремльов заяви, че организацията ще награди с парични премии спортистките, които са се били на олимпийския турнир по бокс срещу опонентки, които не са издържали теста за полова идентичност.

"Лишихме от статут Международната федерация по редица причини, така че не знам доколко е уместно да говорим за това сега. Имаше клеветническа кампания срещу Франция като организатор на Олимпиадата и срещу МОК. Имаше различни коментари в този контекст, няма да го повтарям. Така че това говори много за достоверността на информацията, която идва от тази федерация, която е загубила международно признание", завърши Бах.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
САЩ обвиняват ТикТок в нарушаване на законите за защита на децата
САЩ обвиняват ТикТок в нарушаване на законите за защита на децата