НОВИНИ

Президентът Радев откри изложба за глаголицата в Краков

Радев в Краков
Снимка: Президентство на Република България
bnt avatar logo
от БНТ
21:35, 10.10.2024
Чете се за: 03:37 мин.
По света
Слушай новината

"Българите като преки наследници на делото на светите братя Кирил и Методий, провъзгласени от папа Йоан Павел II за съпокровители на Европа, сме длъжни да пазим и развиваме това наследство. Ценим високо, че в тази благородна мисия сме заедно с Полша". Това каза президентът Румен Радев при откриването в Ягелонската библиотека в полския град Краков на изложбата "Истории от глаголически времена".

Радев отбеляза дълбоките исторически и културни връзки между България и Полша и благодари за приноса на полските изследователи за популяризирането на ролята на България за формирането на славянската култура и световното културно наследство.

Експозицията е изготвена от екип на доц. д-р Явор Милтенов от Института за български език на БАН и представя слабо познати факти за най-старата азбука на славяните и ролята на България за съхраняването й. За пръв път се показват и ценни оригинални ръкописи на глаголица и кирилица, които се намират в Ягелонската библиотека. В откриването на изложбата в библиотеката на най-стария полски университет – Ягелонския, участваха директорът й проф. Ремигуиш Сапа и ректорът на висшето училище проф. Пьотр Йеденак. Откриването събра в Ягелонската библиотека студенти по българистика, представители на българската общност, учени от Института по славянски филологии към Ягелонския университет.

Благодарение на своето писмено слово преди повече от хилядолетие България пое по пътя на духовността и се утвърди като един от културните центрове на Европа, заяви Румен Радев в приветствието си. Държавният глава посочи, че тази година се отбелязва 1161-годишнината от създаването на глаголицата, която заедно с кирилицата, е дълбоко вписана в културното развитие и духовност на българския народ и държава и има безспорен принос към развитието на славянското културно пространство. Ние носим дълг да продължим да развиваме това богатство, каза държавният глава, като открои ролята и на студентите по българистика в Краков. По думите на президента, задълбочаването на икономическите контакти между България и Полша ще допринесе и за увеличаване на интереса на младежите от двете държави към културата на техните страни.

"Тази изложба дава възможност да покажем колко важно е мястото на България като страна, в която са били създадени изключително ценни паметници на културата и писмеността“, заяви от своя страна директорът на Ягелонската библиотека проф. Ремигуиш Сапа. Ректорът Пьотр Йеденак отбеляза по време на откриването на изложбата, че в Ягелонския университет славистиката е на около 200 години, а българистиката на около 100 г., а като отделна наука и специалност се преподава от 80 години.

По време на среща на българския президент с ръководството на университета и на библиотеката, която се състоя преди откриването, беше обсъден интензивният научен обмен между България и Полша, както и перспективите за развитието на бъдещи партньорства.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МВнР: Българите във Флорида да следват указанията на местните власти във връзка с урагана "Милтън"
МВнР: Българите във Флорида да следват указанията на местните власти във връзка с урагана "Милтън"
Жоел Арате пред БНТ: Имаме боксьори на високо ниво
Жоел Арате пред БНТ: Имаме боксьори на високо ниво