НОВИНИ

Президентът Радев подари на папата икона домашен триптих от Тревненската школа

Вера Александрова
от Вера Александрова
11:34, 27.05.2021
Чете се за: 01:52 мин.
Политика
президентът радев подари папата икона домашен триптих тревненската школа
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Българска делегация, водена от държавния глава Румен Радев, днес е на аудиенция при главата на Римокатолическата църква. По традиция около 24 май - Деня на светите братя Кирил и Методий и на българската азбука, просвета и култура и на славянска книжовност, делегация от страната ни се среща с папата.

Аудиенцията при негово светейшество папа Франциск премина при строги противоепидемични мерки. Това е третата среща във Ватикана между българския президент и главата на римокатолическата църква, а през май 2019 г. папа Франциск беше в България.

Президентът Радев е подарил на папа Франциск икона домашен триптих от Тревненската школа. На нея е изобразена Света Богородица със светци пазители на дома. Има символи на християнското изкуство, използвани от католическата общност у нас.

Румен Радев разговаря и с държавния секретар на Ватикана кардинал Пиетро Паролин. По-късно през деня държавният глава ще присъства на Божествена света литургия в базиликата "Сан Клементе".

Литургията ще бъде отслужена на централния олтар, както светите братя са служили за първи път на български език след благославянето на азбуката. В базиликата се намира и гробът на Свети Кирил.

Следобед президентите Румен Радев и Стево Пендаровски, придружени от своите съпруги, ще посетят базиликата "Санта Мария Маджоре", където през IX век папа Адриан II благославя българската азбука.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кирил Петков: ББР няма да може да дава повече от 5 млн. лв. кредит
Кирил Петков: ББР няма да може да дава повече от 5 млн. лв. кредит
Юта успя да изравни серията с Мемфис
Юта успя да изравни серията с Мемфис