НОВИНИ

Президентът Радев: Порочната система въведе страната в днешната дълбока криза

bnt avatar logo
от БНТ
10:12, 06.08.2020
5059
Чете се за: 02:05 мин.
У нас

Стратегическият съвет при президента представи Националния стратегически документ за развитието на страната. Според президента Румен Радев - резултатите от работата на съвета съвпадат с исторически за страната момент, когато българите са излезли от апатията и от хипнозата на пропагандата.

На днешната среща в резиденция "Бояна" беше представена първата част от документа, която подробно проследява социално-икономическите проблеми в страната. Според президента преди да се градят планове за бъдещето, трябва да се проследят причините довели до тук.

"Резултатите съвпадат с историческия за страната ни момент, когато българите извличат истините за превзетата държава, когато демонстрират своята решимост да си отвоюват държавата от мафията", заяви по време на представянето Румен Радев.

"Пред нас е примерът на авторитарното управление през последното десетилетие, на резултатите от подмяната на идеите от пропагандата, на суровата действителност от пиара, на законността и обществения морал от лоялността към вожда и партията-държава, на законността от задкулисните договорки. Тази порочна система въведе страната в днешната дълбока криза и върна историческия часовник на България към зората на прехода, допълни държавният глава.

Той обясни, че Националният стратегически документ ще бъде представен на три етапа:

  • анализ на състоянието в държавата
  • идентифициране на причините за него
  • формулиране на стратегически предложения и условията за тяхната реализация

"Стремежът е на всеки етап да бъдат обхванати повече българи и у нас, и в чужбина. Наследството на катастрофиралата автокрация е изключително тежко", отбеляза още Радев.

Министър-председателят така и не успя да излезе от създадения от него илюзионен свят и вчера отново заяви, че България три години е била начело в статистиката за най-развиващите се страни, коментира още държавният глава по повод изказването на премиера на вчерашната конференция на ГЕРБ.

Проф. Александър Маринов представи първата част на проекта за нов стратегически документ.

Какъв е характерът на проекта?

Практиката познава разнообразни стратегии, но това множество трябва да има солидна основа, цялостна, ценностна обоснована държавническа стратегия, която обхваща системното обществено развитие на страната за дългосрочен период. Тя осмисля съществуването и бъдещето на нацията като изхожда от базисно ценностни предпоставки, заяви проф. Маринов.

Държавнически стратегии се създават сравнително рядко в опасни или преломни за нациите и държавите исторически моменти, когато стандартните политически и управленски решения не работят.

Ефектът от тези стратегии е голям. Толкова голям, че след прилагането им се говори за чудеса, каза проф. Маринов. Всички държавнически стратегии са довели до решителен напредък там и тогава, където и когато такъв е изглеждал невъзможен.

Държавническата стратегия задава смисъл, дава отговор на въпроса защо правим нещата, а не разпределя ресурси и задачи. Тя обуславя разработването и прилагането на оперативни стратегии - например мандат на правителствена програма или програма за развитие на даден сектор.

Как се изработва такава стратегия?

Тя не се появява изведнъж. Създават се не само от политици и експерти, а има огромно участие гражданското общество. Най-важното в нашия подход е, че стратегията започва, а не завършва с написването на проекта. От тук започва важната част - диалогът с обществото, допълни проф. Маринов.

Той напомни още, че България е на едно от първите места в света по брой на стратегии на глава от населението. Към момента действащите са около 200.

В края на представянето Румен Радев подчерта още веднъж важността на открития диалог с българските граждани. "Защото ключът към успеха е в активната гражданска позиция и активната воля", каза той.

Стратегическият съвет заедно с партньорите откриват няколко канала за обществено обсъждане на идеите в социалните мрежи.

"Призовавам всички сънародници у нас и зад граница за активност, за ясна гражданска позиция, идеи и предложения, защото никой не може да реши нашите проблеми освен самите ние", заключи президентът.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нейтън Аке премина в Манчестър Сити
Нейтън Аке премина в Манчестър Сити
19-годишна италинка елиминира Дона Векич в Палермо
19-годишна италинка елиминира Дона Векич в Палермо