НОВИНИ

На 100% са запълнени леглата в болниците в Благоевград, които приемат болни с COVID-19

bnt avatar logo
от БНТ
08:21, 06.08.2020
Чете се за: 01:07 мин.
Здраве

Постоянно увеличение на заразените с коронавирус отчитат от Регионалната здравна инспекция в Благоевград през последните седмици. В момента в болници в Благоевградска областта се лекуват над 130 пациенти, а в част от лечебните заведения дори има разкрити допълнителни легла за болни от коронавирус.

Рекордни 97 случая за областта са регистрираните новозаразени с коронавирус през последното денонощие според Националната система. Лекарите и шефовете на болнични заведения, които в момента работят със заразените с коронавирус казаха, че веднага, след като отделенията са били преструктурирани част от медицинския персонал е напуснал по различни причини. На 100% са запълнени леглата и в трите болнични заведения в Благоевград, които приемат болни с коронавирус. От общинската администрация обмислят вариант как да се реши проблемът, ако се увеличава броят на заразените, които се нуждаят от лечение в болнично заведение.

Председателят на Общинския кризисен щаб и кмет на Благоевград Румен Томов заяви пред БНТ, че може да се преоборудва залата в поделението, но за там ще трябват лекари и медицински сестри. Проблемът е, че има недостиг точно на лекари и медицински сестри. Ако отнякъде бъде командирован медицински персонал, проблемът ще бъде решен, отбеляза той и допълни, че в противен случай ще се работи със съответната наличност.

Разпространението на заразата в област Благоевград продължава да е дифузно, казаха от Регионалната здравна инспекция. В момента там няма констатирани големи огнища. Д-р Петър Георгиев, управител на СБАЛ на пневмо-фтизиални заболявания, посочи, че в момента има 12 души с доказана ковид пневмония и още 9, които имат недоказана ковид пневмония, т.е. при тях не е идентифициран вирус. В болницата няма напуснал персонал, макар че има колебаещи се, каза той. По думите му обаче, избралите тази професия, трябва да си спомнят какво е тяхното призвание и да знаят, че няма от какво да се страхуват.

Д-р Георгиев обясни, че болните от коронавирус са отделени от останалите болни. Той каза, че има възможност да се приемат още болни, но е добре да се знае, че няма налични свободни легла, а преструктурирането не може да е безкрайно.


Автор: Станислава Христова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спазват ли се мерките срещу коронавирус по плажовете в Бургас
Спазват ли се мерките срещу коронавирус по плажовете в Бургас
Конте след успеха над Хетафе: Не мислим за ваканция, а да се борим за трофея
Конте след успеха над Хетафе: Не мислим за ваканция, а да се борим за трофея