НОВИНИ

Доц. Кунчев: Ако се наложи, ще оборудваме цяла болница за пациенти с COVID-19

bnt avatar logo
от БНТ
08:16, 06.08.2020
Чете се за: 01:24 мин.
Още

"Нещата са коренно различни от началото на епидемията. Нямаме отказ от приемане на болни". Това заяви в студиото на Сутрешния блок на БНТ доц. Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.

"Търсят се доброволци за старческите домове, както и за всички РЗИ в страната, но след първата вълна на съпричастност, сега желаещи няма", допълни доц. Кунчев. По думите му, проблемът в момента е, че COVID е много неравномерно разпределен.

Системата като цяло ще се справи, но това не върши работа за тези, които имат най-голям зор в момента. Никой няма да остане на улицата, ако трябва ще оборудваме една болница само за COVID.

Все още имаме резервни легла, но там където в момента е най-тежка ситуацията, трябва да търсим възможности, допълни доц. Кунчев.

По думите му, няма прогноза за това колко тежки месеци ни предстоят.

Никой не може да каже, ако кажа нещо такова, ще излъжа. Няма такава прогноза, самата СЗО признава, че не трябва да се правят прогнози, защото няма научна база.

Доц. Кунчев коментира и въпроса дали трябва да има специални хотели за карантина на заразени туристи по Черноморието.

Аз лично имам съмнение, че ще имаме нужда от такива хотели. Факт е обаче, че чартърните полети намаляха с 80-90% и ако туристите са положителни, организираме трансфер от страната, от която са. В България такъв случай все още не е имало, но почти всеки ден организираме туристи от Гърция към Дунав мост за Румъния.

Според здравния инспектор е нормално да са реципрочни мерките у нас, спрямо тези, които Гърция налага към български граждани, но местните власти имат право да вземат решения, каквито приемат за правилни от тяхна гледна точка.

В момента на Балканите вълната утихна, има едно плато. Започна повишаване в Западна Европа. Мерките не се спазват и това доведе до по-мощно повишаване.

"Като епидемиолог ще ви кажа, че публика по стадионите не трябва да има, както и отворени нощни заведения и различни фестивали", категоричен е доц. Кунчев.

По думите му, ако няма драматично влошаване на ситуацията, учениците трябва да тръгнат на училище по нормалния начин.

Доц. Кунчев коментира и разпространението на заразата в старчески домове у нас, които се превърнаха в огнища.

В най-тежките домове - за възрастни, за хора с увреждания, процентът на персонала е 50-60. От 200 домуващи, работят 100, няма как да направите една плътна бариера при разпространение на зараза по въздушно-капков път, обясни епидемиологът.

Вижте целия разговор във видеото!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Конте след успеха над Хетафе: Не мислим за ваканция, а да се борим за трофея
Конте след успеха над Хетафе: Не мислим за ваканция, а да се борим за трофея
Солскяр: Целим се в тофея в Лига Европа
Солскяр: Целим се в тофея в Лига Европа