НОВИНИ

Второ огнище на COVID-19 в дом за възрастни хора във Варна

bnt avatar logo
от БНТ
18:10, 04.08.2020
Чете се за: 01:19 мин.
Регионални

Второ огнище на COVID-19 в дом за възрастни хора във Варна - 7 са досега положителните проби в Дом "Гергана". Очаква се до края на деня да излязат още резултати от направените там 218 теста.

Първият случай на зараза в дом "Гергана" беше установен на 2 август. Ден по-късно жената почина.

Днес стана ясно, че съквартирантките й, с които е била в една стая, също са с положителни проби за коронавирус, заразени са и четирима души от персонала. Всички резултати от направените в дома тестове ще станат ясни едва утре.

Тази сутрин данните на здравната инспекция във Варна показваха 42-ма новозаразени в областта. След като стана ясно, че вече има второ огнище в дом за възрастни, в града става много актуален проблемът с това - кой ще полага грижи за тях.

В дома "Свети Георги" засега няма нови случаи, но половината от персонала е напуснал, а останалата част са болни. Засега социалните заведения ще разчитат на помощта на доброволци от БЧК.

На заседанието на Областния оперативен щаб е взето решение в грижите за възрастните хора да се включат и медици от болниците в града.

Светлана Енева, гл. инспектор в РЗИ-Варна: Медицинското обслужване на домуващите в дома да се осъществява от медицинските лица към лечебните заведения.

Няма недостиг на медикаменти и лични предпазни средства в домовете.

В "Св. Георги" има всичко необходимо за лечение, включително мобилен рентгенов апарат.

Стоян Пасев, областен управител на Варна: Така че всичко се прави необходимо тези хора да се вдигнат на крака, ако са със симптоматика, но за момента още веднъж уверявам всички, че тези които са без положителна проба са в отлично състояние.

Домовете за възрастни хора във Варненска област са предимно частни, което прави контрола по време на епидемиологичната обстановка особено труден.

Стоян Пасев, областен управител на Варна: Регистрират се по друг ред, въпреки че с представител на социалното министерство говорихме има лицензионен режим при тях. В момента е създадена работна група между всички държавни институции под моя контрол, естествено, като представител на държавата

Във всички домове в областта текат проверки спазват ли се предписанията и мерките са справяне с COVID-19. За евентуални нарушения в "Свети Георги" вече е започнала и прокурорска проверка.

След София Варна се нарежда сред градовете с най-много установени случаи през денонощието.

Автор: Ива Георгиева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
27-и ден на антиправителствени протести: Палатковите лагери в София остават (ОБЗОР)
27-и ден на антиправителствени протести: Палатковите лагери в София остават (ОБЗОР)
ГЕРБ ще проведе Национална конференция на 5 август
ГЕРБ ще проведе Национална конференция на 5 август