НОВИНИ

Извънредна мярка "Сovid-19" за земеделските стопани. Кандидатстването започва от 19 август

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
17:55, 04.08.2020 (обновена)
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

Българските земеделски производители и преработватели ще получат 106 милиона лева по извънредната мярка "Сovid-19". Европейската комисия е дала "зелена светлина" секторът да бъде подпомогнат заради загуба на доходи по време на пандемията.

От мярката "Сovid-19" ще могат да се възползват фермери и преработватели, които имат поне 20% спад в производството за четирите месеца от началото на пандемията.

Те ще могат да кандидатстват от 19 август до 21 септември.

Средствата са осигурени от Програмата за развитие на селските райони, като националното съфинансиране е 15%.

Министър Десислава Танева заяви, че разплащането по мярката трябва да стане преди 16 октомври, тъй като след тази дата стартира изплащането на първите траншове от т.нар. директни плащания.

На среща между представители на различни земеделски организации у нас при премиера Бойко Борисов днес стана ясно, че ще има и допълнителни субсидии "де минимис" за стопанствата.

Правителствената помощ се отпуска като компенсация за сушата и допълнителните разходи заради пандемията. Ще бъдат подпомогнати близо 25 000 стопанства.

За пчеларите се предвиждат 5 милиона лева, близо 26 милиона за животновъдите, а 19 милиона за производителите на плодове, зеленчуци, маслодайна роза и лозя.

Бойко Борисов,министър-председател: Виждате пандемията в цяла Европа какво прави. Следващите месеци ще бъдат критични за света, не само за България. Затова ще ви подпомогнем.

Утре Държавен фонд Земеделие ще вземе решение за инвестиционно кредитиране на различни земеделски производства у нас, което ще бъде допълнително облекчение за производителите в бранша.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нинова призова за актуалзиация на държавния бюджет
Нинова призова за актуалзиация на държавния бюджет
Туристическият бранш: Помощите не достигат
Туристическият бранш: Помощите не достигат