НОВИНИ

Туристическият бранш: Помощите не достигат

bnt avatar logo
от БНТ
17:52, 04.08.2020
Чете се за: 00:41 мин.
У нас

Туристическият бранш за пореден път изрази недоволството си от мерките, предприети от държавата в помощ на бизнеса им. След протеста на туристическите агенти, държавата им обеща 10 млн. лв. финансова подкрепа. От сектора обаче са категорични, че отпуснатите средства са малко и няма да подпомогнат бизнеса им.

Според туроператорите обещаните средства са крайно недостатъчни.

Евелина Пулева, туроператор: Аз лично като туроператор смятам, че това на мен няма да ми помогне. Едни 1500-2000 лв. - това пак казвам е на равни части разпределено, 10 млн. на 3500 туроператора не знам докъде ще ни стигне да издържаме офиси и заплати, защото те затова са дадени.

Представителите на туристическия бранш са категорични, че мярката не е предприета навреме, тъй като краят на летния сезон наближава.

Георги Мицов, хотелиер и ресторантьор: Какво разбираме под "помощ"? Помощ разбираме тук, сега и веднага. По принцип анализирайки схемите, по които се отпускат тези пари, виждате, че те са страшно затруднени.

Евелина Пулева, туроператор: Ние не знаем как да кандидатстваме. По какъв критерии, кога ще се подават тези документи? Няма абсолютно никаква яснота.

За разлика от туроператорите, екскурзоводите не попадат в обхвата на държавната помощ. За тях министерството на туризма предвижда социални мерки, с които да подпомогне на работата им.

Автор: Елеана Цанова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Извънредна мярка "Сovid-19" за земеделските стопани. Кандидатстването започва от 19 август
Извънредна мярка "Сovid-19" за земеделските стопани. Кандидатстването започва от 19 август
СЗО с кампания за насърчаване носенето на маски
СЗО с кампания за насърчаване носенето на маски