НОВИНИ

Борисов: 10 млн. лв. ще бъдат пренасочени за подпомагане на туристическия сектор

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
14:10, 03.08.2020
Чете се за: 01:18 мин.
У нас

10 милиона лева като антикризисна мярка ще получат над 3000 туристически фирми у нас.Това стана ясно след среща при премиера Бойко Борисов на министъра на туризма Мариана Николова, на икономиката Лъчезар Борисов и представители на Обединение "Бъдеще за туризма".

Според вицепремиера Мариана Николова този ресурс няма да покрие нуждите на сектора, който се нуждае от около 155 милиона лева, но е глътка въздух, а министерството ще продължи да търси механизми за подпомагане.

10-те милиона лева за туристическия бранш ще бъдат пренасочени от Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност". Критериите за кандидатстване са готови и бъдат изнесени, след като помощта се одобри и от Комитета за наблюдение.

Бойко Борисов: Днес след всичките тези разговори с колегите - 10 млн. от министерството на икономиката можем да претрансформираме, защото там има заложени такива пари. Ще отидете с министъра на икономиката и ще си договорите още веднага.

Съвсем скоро туристическите фирми ще могат да подават документи в Министерство на туризма за финансиране. Кандидатстването е при облекчен режим, а очакванията са плащанията да станат в края на август. Обемът на помощта за всяка фирма не може да надвишава оборота ѝ за 2019 година.

Марияна Николова,вицепремиер и министър на туризма: Тази схема ще бъде под формата на "de minimis" и ще бъде директно достъпна веднага в момента, в който бъдем одобрени.... В момента, в който бъдем нотифицирани от Комитета за наблюдение ще качим на сайта на министерството всички условия и ще почнем да реализираме схемата.

Лъчезар Борисов,министър на икономиката: Това, което ще направим е да няма да има субективизъм, а да има ясни критерии и бързо да бъдат усвоени парите. Това е пилотна схема, с която предвиждаме да спестим 2 месеца от процеса на кандидатстване.

От парите ще могат да се се възползват туристически агенти и туроператори, но не и екскурзоводи. За тях ще се търсят социални мерки, които се уточняват с ресорното министерство. За представителите на туризма това е малка, но навременна помощ.

Павлина Илиева, Обединение „Бъдеще за туризма": Това е една капка, която ще даде мъничко възможност на хората поне в началото да започнат и да няма фалити, които се очакват от септември нататък. Повечето от нас са за водене на диалог и ние се сме разграничени от политическите протести, които текат в момента.

Министър Николова посочи още, че активно се търсят възможности и за отпускане на европейско финансиране на сектора от предвидените 29 млрд. лв. в многогодишната финансова рамка от последния съвет в Евросъюза.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Военни унищожиха две ръчни гранати, открити в Плевенско
Военни унищожиха две ръчни гранати, открити в Плевенско
Сектор Г намекна за протести, ако не се допусне публика по стадионите
Сектор Г намекна за протести, ако не се допусне публика по стадионите