НОВИНИ

61 нови случая на коронавирус във Варна, 58 от тях - в дом за възрастни хора

bnt avatar logo
от БНТ
12:38, 03.08.2020
Чете се за: 01:08 мин.
У нас

Най-много от последно установените случаи са във Варна, където 61 души са дали положителни проби за COVID-19. От тях 58 са от Дома за възрастни хора "Св. Георги". До момента починалите там са трима. Още двама са в тежко състояние.

Двете отделения на Варненската университетска болница "Света Марина" са изцяло заети от пациенти с COVID-19. Там леглата общо са над 70. За да могат да се поемат и други болни в тежко състояние в следствие на коронавируса, в още две здравни заведения в града се разкриват общо 32 места. 20 във Военноморска болница и 12 в "Света Анна".

262-ма са настанените в Дома за възрастни хора "Св. Георги" край Варна. От тях 82-ма са с положителни PCR тестове за COVID-19. Сред заразените има и шестима души от персонала - доктор, медицински сестри и санитарка. Най-тежко е състоянието на лекаря, както и на един от обитателите на дома. Те се лекуват в Университетската болница "Света Марина" в града. Останалите заразени от дома са в сравнително добро състояние, не се нуждаят от болнично лечение, но са изолирани от другите възрастни хора.

"На отделен етаж са. Мисля, че това е по-удачно, отколкото да ги местим в това състояние, да ги пръскаме по болниците. В такъв тип заведения хората са трудноподвижни, над 80 години, поне с едно придружаващо заболяване, така че взехме решение на щаба да останат там", заяви областният управител на Варна Стоян Пасев.

Заради увеличаващите се случаи със заразени възрастни хора, настанени в социални заведения, беше извършена прокурорска проверка в 6 области на Северна България. В дом "Свети Георги" във Варна бяха открити нарушения.

"Нарушения дотолкова изпълняване на разпорежданията на РЗИ беше съставен акт и това е единственото. Мисля, че в момента сме в диалог със стопаните на старческия дом и всичко върви така, както трябва, да се полагат адекватни грижи за тези болни от COVID-19", допълни Пасев.

Във Варна има заразена с коронавирус жена и в друг старчески дом - "Гергана". Състоянието й не е тежко. Тя е извън дома и се лекува при близките си. До края на деня ще бъдат готови тестовете на всички контактни.

Екип на БНТ-Варна

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стадионът на Локомотив (Пд) може да приема международни срещи
Стадионът на Локомотив (Пд) може да приема международни срещи
Първи думи на астронавтите на НАСА, завърнали се успешно на Земята
Първи думи на астронавтите на НАСА, завърнали се успешно на Земята