НОВИНИ

Президентът Радев: Съединението ни дава урок, че политици и граждани могат да бъдат творци на историята, а не нейни заложници

Президентът Радев: Съединението ни дава урок, че политици и граждани могат да бъдат творци на историята, а не нейни заложници
Снимка: БНТ
bnt avatar logo
от БНТ
21:03, 06.09.2024
Чете се за: 03:20 мин.
У нас
Слушай новината

Съединението ни дава урок, че политици и граждани могат да бъдат творци на историята, а не нейни заложници. Това заяви президентът Румен Радев по време на тържествената заря-проверка в Пловдив, която е кулминацията на празничния 6 септември.

Президентът Румен Радев призова търсейки гордост в миналото, да не забравяме за личната си отговорност да се разделим с беззаконието и арогантността, със страха и апатията.

"На днешната паметна дата за мен е чест да бъда в хилядолетен Пловдив, където вече 139 години оттуква най-вдъхновяващият епизод на българската политическа дързост. Дело, сътворено с волята и единомислието на будните хора от всички краища на българските земи - на офицерите и войската, на държавниците, на политическите и духовните водачи. Днес отдаваме дължимото на това забележително поколение светли личности, които без да се съобразяват с Великите сили, със силата на своя идеал пометоха границите на една огромна историческа несправедливост. На тези, за които един западно европейски очевидец ще напише, че се бяха наели на леко сърце да правят световна история. Които без колебание защитиха своето Съединение и пред световната общност и по бойните полета на Сливница и Драгоман, водени от вярата, че когато правото е на своя страна, то се отстоява непоколебимо и до край. Поколение, което ни даде урок, че политици и граждани могат да се възприемат и действат като творци на историята, а не като нейни безпомощни заложници. Днес ние търсим гордост в миналото и често забравяме и загърбваме своя дълг към настоящето и към бъдещето, хлъзгайки се по пътя на разединението и безверието. Но нека е ясно, че нихилизмът не е изход, изходът е в преоткриването на този стар урок от 1885 година. В гражданската преоценка и личната отговорност на всеки от нас, в способността ни като общество да се разделим с беззаконието и арогантността, със страха и апатията. За да можем да изпълним заветите на тези, които посветиха живота си на това свято дело - Съединението. Да се разделим с всичко, което тежи и спира нацията в нейното развитие напред. И най-вече когато дойде и нашето време и когато и самите ние застанем пред взискателния взор на потомците - да можем с лекотата на изпълнен дълг да повторим думите на министър-председателя Петко Каравелов - "Ние извършихме това, което можахме и което можехме, вървяхме с народа и сега, без да се срамим пред никого, можем спокойно да чакаме съда на историята. Поклон пред радетелите на българското Съединение! Да живее единна и свободна България."

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ваня Стамболова пред БНТ: Колкото повече състезания има, толкова повече хора ще участват (ВИДЕО)
Ваня Стамболова пред БНТ: Колкото повече състезания има, толкова повече хора ще участват (ВИДЕО)