НОВИНИ

Президентът Радев се срещна с посланик Джим О'Брайън

президентът радев срещна посланик джим 39брайън
bnt avatar logo
от БНТ
21:05, 30.08.2022
Чете се за: 02:02 мин.
У нас
Слушай новината

Силна икономика, проспериращо общество и свободни медии могат да се градят само на върховенството на правото и това изисква борбата с корупцията да не е подвластна на политически или други съображения. Това е заявил президентът Румен Радев на среща с ръководителя на Офиса за координиране на санкциите в Държавния департамент на САЩ посланик Джим О'Брайън, който е на посещение в България.

Държавният глава е оценил високо подкрепата, която гражданското общество у нас получи по линия на Закона "Магнитски" и подчерта необходимостта от реална политическа воля за извършване на реформа в системата на правосъдието, посочват от пресцентъра на президента.

"Такава реформа ще създаде качествено нова бизнес среда в България, условия за привличането на стратегически инвестиции и преди всичко ще укрепи държавността", е заявил Румен Радев.

Президентът е откроил и усилията на двете служебни правителства през изминалата година за увеличаване на прозрачността в работата на изпълнителната власт.

"Българското общество очаква от прокуратурата конкретни действия по внесените от служебните правителства през м.г. редица сигнали за извършени нарушения в управлението, което е задължително условие за връщането на доверието в институциите", е подчертал още президентът.

Провеждането на честни парламентарни избори, разработването на законодателната рамка, необходима за прилагането на Плана за възстановяване и устойчивост, процеса на присъединяване на България към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие и Шенген, както и енергийната диверсификация, също са били сред акцентите на срещата.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България пропиля три мачбола срещу Мексико и отпадна от Световното по волейбол
България пропиля три мачбола срещу Мексико и отпадна от Световното по волейбол
Катастрофалните наводнения в Пакистан отнеха живота на над 1100 души
Катастрофалните наводнения в Пакистан отнеха живота на над 1100 души