НОВИНИ

Президентът Радев: Ще водя преговори за oтвapянeтo нa ГKΠΠ „Pyдoзeм-Kcaнти"

президентът радев водя преговори oтвapянeтo гkpipi bdquopyдoзeм kcaнти
bnt avatar logo
от БНТ
15:12, 28.08.2021 (обновена)
Чете се за: 03:07 мин.
Политика
Слушай новината

Президентът Румен Радев беше гост на Празника на миньора в златоградското село Ерма река. Там се намират част от мините за добив на оловно-цинкова руда. Държавният глава заяви, че води настойчив диалог и с президента, и с министър-председателя на Гърция за отваряне на ГКПП "Рудозем-Ксанти".

"Бъдещето е в отварянето на България", подчерта президентът. Той заяви увереността си, че въпросът с отварянето на граничния пункт "Рудозем-Ксанти" ще бъде доведен до успешен край, а следващата седмица му предстои отново среща с гръцкия премиер.

Президентът поздрави празнуващите жители на Ерма река и Златоград за това, че са съхранили несломимия български дух и са запазили прекрасните български традиции.

Според него бъдещето на Ерма река е свързано с рудодобива, но има и други възможности, които могат да бъдат развивани, като туризма, близостта с границата с Гърция, находището на минерални води. Държавният глава е на тридневно посещение в област Смолян по покана на областния управител Стефан Сабрутев.

Независимо, че са на кръстопът на различни култури, религии и цивилизации, хората в легендарната Родопа планина и днес продължават да съжителстват в дух на взаимно уважение и разбирателство и това е най-ценното. Това заяви президентът Румен Радев в приветствие към жителите и гостите на село Чепинци, където откри празника под надслов: "Минало, настояще и бъдеще".

"Има нещо, което стои много по-високо от всякакви партии и политици и това е здравият български корен, силният непреклонен български дух, който именно тук, в своята крепост, е просъществувал през вековете", допълни още президентът и посочи, че този дух и днес ни дава сила и ни сплотява като народ.

"Народът е съдникът на всички политици и цялата политика и трябва да покаже в каква посока ще се развие страната ни. С общи усилия, с непреклонност, с настойчивост ние поемаме по нов път, по който няма да допуснем да бъдем лъгани, ограбвани и ще знаем, че това, което изработим, ще бъде вложено в просперитета на България и нашите деца", подчерта Румен Радев пред жителите на Неделино.

Държавният глава беше посрещнат с изпълнение на традиционен неделински двуглас в навечерието на 20-ото издание на Националния фолклорен фестивал за двугласно пеене и народна песен, който ще се състои в началото на септември с международно участие.

Автор: Величка Петкова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Макрон: "Ислямска държава" продължава да бъде заплаха
Макрон: "Ислямска държава" продължава да бъде заплаха
Двама починали в Япония след имунизация със замърсена ваксина
Двама починали в Япония след имунизация със замърсена ваксина