Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Президентът разговаря с министъра на индустрията, търговията и инвестициите на Нигерия

bnt avatar logo
от БНТ
19:05, 24.04.2023
Чете се за: 02:37 мин.
У нас
президентът разговаря министъра индустрията търговията инвестициите нигерия
Слушай новината

Президентът Румен Радев се срещна днес с държавния министър на индустрията, търговията и инвестициите на Федерална република Нигерия Мариам Катагум. Министър Катагум е у нас по покана на българския министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов, който също взе участие в разговора, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Румен Радев и Мариам Катагум изтъкнаха традиционно добрите партньорски отношения между България и Нигерия. Неоползотвореният потенциал във връзките между държавите ни изисква по-интензивни действия, посочи българският президент. Наред с образованието, където сътрудничеството между България и Нигерия е доказано през годините, днес имаме все повече пресичащи се общи интереси в сферата на търговията, енергетиката, земеделието, инвестициите и високите технологии.

Снимки: Президентство

По време на разговора беше откроено участието в близкото минало на български компании в ключови инфраструктурни проекти в Нигерия, в земеделието, медицината и енергетиката и беше изразен взаимният интерес за възобновяване на двустранното сътрудничеството в тези области. Усилията на Нигерия за модернизиране на своята икономика и бързото развитие на ИТ сектора и високите технологии, също откриват перспективи пред двустранното партньорство. Споделянето на опит и практики в тези области има сериозен потенциал и е солидна основа за сътрудничество с оглед на променящите се икономически нужди на Нигерия, подчерта президентът.

Мариам Катагум отбеляза, в рамките на разговора, че Африка се превръща в глобален пазар, а Нигерия, най-голямата икономика на континента, интензивно адаптира своите политики за привличане на чуждестранни инвестиции. Обща бе позицията за необходимостта от продължаване на взаимодействието между българската и нигерийската страна, свързано с правната рамка на двустранните отношения и усилията за издигането им на по-високо ниво.

Перспективите за разширяване на сътрудничеството в сферата на енергетиката и възможностите за доставки на енергийни ресурси за страната ни от Нигерия, също бяха обсъдени по време на срещата.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Диалогът между първите сили преди лидерската среща - коментар на Наталия Киселова и Любомир Стефанов
Диалогът между първите сили преди лидерската среща - коментар на Наталия Киселова и Любомир Стефанов
Бранимира Маркова: Направените заявки за европейското първенство не са окончателни
Бранимира Маркова: Направените заявки за европейското първенство не са окончателни