НОВИНИ

Президентът Румен Радев: Турция е нашият най-голям бизнес партньор извън EС

президентът румен радев турция нашият голям бизнес партньор извън
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Здравка Русева
17:04, 10.09.2024
Чете се за: 01:55 мин.
У нас
Слушай новината

Преките чуждестранни инвестиции в България миналата година са нараствали с 38% на годишна база и са надхърлили 3,6 млрд. лева, което е сериозен рекорд за последните години. Това заяви президентът Румен Радев в Шумен при откриването на инвестиция за 140 млн. лв. в металургичен завод. Президентът каза още, че това е най-сигурният признак за доверието на чуждестранните инвеститори към България.

Според президента, инвестицията е показател за възходящия тренд на развитие на българско-турските търговско-икономически отношения. Румен Радев подчерта, че Турция е добър съсед, приятел и съюзник, но и най-големият бизнес партньор извън Европейския съюз.

Икономическото сътрудничество между двете страни е 7 млрд. лв. с тенденция скоро да достигне 10 млрд. лева, каза още президентът Румен Радев. Над 2 хиляди турски фирми са инвестирали капитала си в България и са създали 15 000 работни места. Това е признак за подобряване на инвестиционната среда у нас.

"Искам да подчертая един важен тренд - расте делът на реинвестираната печалба в България и това е най-сигурният признак за доверието на чуждестранния инвеститор в нашата страна. Събитието днес е с още нещо важно за така необходимата ни приемственост в институциите, когато става въпрос за такива стратегически проекти. Работата на този проект започна при моето служебно правителство и завърши успешно при редовното правителство", подчерта Румен Радев, президент на Република България.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дрон с камера следи за спазването на забраната за къпане в Седемте рилски езера
Дрон с камера следи за спазването на забраната за къпане в Седемте рилски езера