НОВИНИ

Бъдещият Терминал 3 ще превърне летище София в първото 5-звездно регионално летище в Европа (СНИМКИ)

бъдещият терминал превърне летище софия първото звездно регионално летище европа снимки
Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ
15:00, 10.09.2024
Чете се за: 07:10 мин.
У нас
Слушай новината

Операторът на летище София - СОФ Кънект, представи днес концептуалния дизайн на бъдещия Терминал 3. С него летище София започва мащабна трансформация, която ще го превърне в първото 5-звездно регионално летище в Европа, съобщиха от пресцентъра на столичния аеропорт.

Служебният министър на транспорта и съобщенията Красимира Стоянова, Тиери До – председател и главен изпълнителен директор на Meridiam, инвеститор в СОФ Кънект, и Хесус Кабайеро – главен изпълнителен директор на СОФ Кънект, представиха всички аспекти, в които бъдещият Терминал 3 ще допринесе за икономическото развитие на България – като конкурентно предимство, което страната ни ще получи в региона през следващото десетилетие.

"Проектът за изграждане на новия Терминал 3 е крачка към модерното летище София, което ние като държава и общество очакваме и заслужаваме", каза Красимира Стоянова.

"Разкриването на проекта за бъдещия летищен терминал бележи още един важен крайъгълен камък в нашия ангажимент да инвестираме и модернизираме тази стратегическа транспортна инфраструктура. Нашата амбиция е да превърнем летище София в референция от световна класа с най-високи стандарти за устойчивост. С летище София ние и нашите партньори възнамеряваме да положим основите на още една дългосрочна успешна история, която ще бъде от полза за всички, присъединявайки се към съществуващото ни портфолио от забележителни летища като централен терминал LaGuardia (Ню Йорк, САЩ), Queen Alia International (Йордания) или Ивато и Нуси Бе (Мадагаскар)", каза Тиери До.

"Тази ключова инвестиция на СОФ Кънект в Терминал 3 на летище София ще зададе нови стандарти в индустрията и пътуването в Източна Европа. Тя ще подобри пътническото преживяване, ще повиши оперативната ефективност и ще насърчи икономическия растеж и устойчивото развитие на България", каза Хесус Кабайеро.

Трансформацията на летище София ще играе решаваща роля в икономическото развитие на България. Повече от 1,2 милиарда лева ще бъдат инвестирани по време на концесионния период, като 500 милиона лева са предвидени за изграждането на модерния Терминал 3.

Летище София ще се превърне в ключов регионален хъб за въздушни пътувания в Източна Европа, свързващ глобални дестинации и утвърждаващ България на международната авиационна карта. Новият терминал, с площ от 65 000 кв. м, ще бъде свързан с настоящия Терминал 2, и ще съчетава модерна архитектура със съвременни материали, за да създаде иновативна и хармонична структура. Дизайнът е изключително дело на българската архитектурна компания IPA в сътрудничество с международно признатите и с доказан опит в авиационната индустрия инженерни компании Egis и 1PAX.

Новият терминал ще предложи цялостно пътническо преживяване като гарантира изключително обслужване на всеки етап – от планирането на пътуването и регистрирането на багажа до проверката за сигурност и качването на борда. Пътниците ще имат достъп до всички изходи в рамките на пет минути от централната търговска зона, осигурявайки плавно движение из летището.

Терминалът ще обслужва различни профили на пътниците, включително бизнес, туристи и пътуващи за посещения при роднини и приятели (VFR). Той също така ще предлага специализирани услуги като детски площадки, игрални зони и зони за домашни любимци. Дизайнът на терминала е оптимизиран както за удобството на пътниците, така и за ефективността на авиокомпаниите. Той включва усъвършенствани пътнически ръкави за традиционните авиокомпании и ефективни процеси за нискотарифните превозвачи, осигурявайки гладко преживяване за всички.

Терминал 3 е проектиран да осигури най-високо ниво на комфорт и удобство: високи тавани и отворени пространства ще създават спокойна и приветлива атмосфера. Модерните архитектурни елементи ще съчетават естетични и функционални ползи.

Ниво -1 е предназначено за технически операции; на Ниво 0 ще има зони за пристигащи и получаване на багаж; на Ниво 1: зони за заминаващи, проверка за сигурност, заведения за хранене и търговски площи с над 10 000 кв.м; на Ниво 2: зони за връзка между полети и коридори за пристигащи от страни извън Шенген и ЕС.

С 34 изхода, споделени между Терминал 2 и Терминал 3, летище София ще може ефективно да управлява нарастващия брой пътници. Терминалът ще предложи уникални услуги, като удобства за пътници с намалена подвижност, семейно-ориентирани зони и пространства за пътници с домашни любимци. Освен това ще подобри услугите за бизнес пътници, туристи и VFR пътници.

снимки: летище София

Трансформацията на летище София включва съвременни технологии и дигитални системи за подобряване на оперативната ефективност: Усъвършенствани системи като AMS, ERP и електронни гишета ще оптимизират процесите на летището – от 52 гишета за регистриране на багаж и такива за самообслужване до компютърна томография при проверките за сигурност и електронни гишета за проверка на бордни карти и паспортен контрол. Контролните пунктове за проверка за сигурност ще могат да обработват до 3250 пътници на час като осигуряват бързо и ефективно обслужване. Освен това новата система за обработка на багаж ще има капацитет за обслужване на 2400 багажа на час, подкрепена от шест ленти за получаване на багаж в новата зона за пристигащи, което допълнително ще подобри удобството на пътниците.

Летище София ще поддържа едни от най-конкурентните летищни такси в региона като намалява времето за престой и оперативните разходи за авиокомпаниите. Чрез привличане на повече авиокомпании и откриване на нови маршрути, летище София ще се превърне във водещ играч в регионалните пътувания.

Ключови етапи в графика на Терминал 3:

  • Концептуален дизайн на Терминал 3 – юли 2024 г.
  • Разрешение за строеж на Терминал 3 – април 2026 г.
  • Въвеждане в експлоатация на Терминал 3 – април 2031 г.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Защо страни от ЕС затягат контрола по границите си
Защо страни от ЕС затягат контрола по границите си
Военен транспорт ще замества въздушната линейка по време на сервиз
Военен транспорт ще замества въздушната линейка по време на сервиз