НОВИНИ

Оранжев код за интензивни валежи в няколко области

Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ
12:36, 10.09.2024
Чете се за: 02:55 мин.
Времето
Слушай новината

Съществено захлаждане на времето в близките дни. В сила е оранжев код за интензивни валежи в няколко области - Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик и Смолян.

Облачно ще е времето днес, на много места, главно в западната половина от страната с валежи от дъжд. По-значителни количества се очакват в Югозападна България и Родопите. Ще има и гръмотевици.

В западната половина на Дунавската равнина вятърът ще се ориентира от запад-северозапад и с него ще започне да прониква по-хладен въздух и дневните в тези области ще бъдат от 19° до 24 градуса, докато на изток, където все още ще духа слаб югоизточен вятър, градусите ще се задържат около 30 - 31.

И през следващото денонощие ще бъде облачно, на много места с валежи от дъжд, по-значителни вече главно в Централна и Източна България, където се очкават и гръмотевици.

В следобедните часове валежите ще отслабват и спират, най-рано в западните райони. Вятърът ще е слаб до умерен, в източните части - от изток-югоизток, в останалата част от страната ще се ориентира от запад-северозапад. Температурите и в Източна България ще се понижат и максималните ще са предимно между 20° и 25°, в София - около 19°, а за тези, които ще стават рано - минималните температури утре сутрин ще са между 14 и 19 градуса, в София - 16.

Дъжди и гръмотевици ще има и по Черноморието през утрешния ден. Максималните температури там ще са 24° - 26°, колкото и температурата на морската вода. Вълнението на морето ще бъде 1 - 2 бала.

И в планините на много места ще има валежи от дъжд, като в отделни райони ще са значителни по количество. След обяд от запад валежите ще започнат да отслабват и спират. Вятърът ще се ориентира от запад-северозапад и ще е умерен до силен.

Почти повсеместни ще са валежите утре и навсякъде на Балканите. Очакват се и гръмотевични бури, главно в централните и източните райони, а също така и в Гърция, като на места там валежите ще са значителни по количество.

У нас, в четвъртък ще преобладава слънчево време, вятърът ще отслабне, а температурите ще са между 25° и 30°. В петък обаче отново ще започне да нахлува по-студен въздух, а на места, главно в Западна България и планините, ще превали краткотраен дъжд. В събота ще е ветровито, облачно и дъждовно, а дневните температури ще са от 14° - 15° в северозападните до 22° - 23° в югоизточните райони.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Трима от ЦСКА тренират на облекчен режим
Трима от ЦСКА тренират на облекчен режим