НОВИНИ

Асоциация "Родители": Забраната за телефони в училище само ще влоши нещата

Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ
09:50, 10.09.2024
Чете се за: 02:30 мин.
Общество
Слушай новината

Забраната за телефони в училище само ще влоши нещата. Това заяви в "Денят започва" Антоанета Василева от Центъра за безопасен интернет и от Асоциация "Родители".

"Въпросът е за по-големите. Те са по-самостоятелни и имат телефони. От гледна точна на Центъра за безопасен интернет и от Асоциация "Родители" забраната само ще влоши нещата. Убедена съм, че точно за една седмица, децата ще намерят начин да преодоляват тези забрани. По отношение на тревожността на учителите, че не са фокусирани в час - честно казано, ако телефоните и устройства се включат в учебния процес по начин, който да е интересен за децата, ще имаме съвсем друг разговор", каза Антоанета Василева от Центъра за безопасен интернет и от Асоциация "Родители".

"Този телефон далеч не се използва за учебни цели, той се използва за развлекателни цели в социални мрежи и забавление в час, защото не им е интересно", каза д-р Юлиян Попов от синдикат образование към КТ "Подкрепа".

Антоанета Василева добави, че тинейджърите могат да се разсейват и без телефон, например като драскат в тетрадка или гледат през прозореца.

"През последните години българското училище намери много добър вариант, телефоните да не са такъв фактор, като ги взима в началото на часа. Аз мисля, че това е начин да научим децата да имат мярка, докъде стигат границите", каза още Антоанета Василева.

Експертите се обединиха, че е важно децата да имат мотивация да ходят с удоволствие на училище.

Вижте целия разговор във видеото

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Австралия без Алекс Де Минор за Купа Дейвис
Австралия без Алекс Де Минор за Купа Дейвис
Китайският посланик: България изпревари Полша по отношение на търговията и стокооборота с Китай
Китайският посланик: България изпревари Полша по отношение на търговията и стокооборота с Китай