НОВИНИ

ЦИК се очаква да разгледа казусите с ДПС и БСП

Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ
08:36, 10.09.2024
Чете се за: 02:02 мин.
У нас
Слушай новината

Централната избирателна комисия се очаква да разгледа документите за самостоятелно явяване на изборите на 27 октомври, подадени вчера от крилото на ДПС около Ахмед Доган.

Те постъпиха след като ЦИК отказа да регистрира двете коалиции "Движение за права и свободи - Ново начало" и "Демокрация, права и свободи - ДПС". Минути след решението представители на крилото зад Доган обявиха, че са внесли в ЦИК документи за самостоятелно явяване на ДПС на изборите. Последва реакция от Делян Пеевски, който поиска от ЦИК да оттегли заявлението за самостоятелна регистрация на партията, а по-късно подаде жалба във Върховния административен съд за отказа на регистрация на коалицията. Днес ВАС ще разгледа от 14.00 ч.двете дела по жалби на ДПС срещу отказа на ЦИК за заличаване на регистрация, съобщиха от пресцентъра на съда.

Очаква се ЦИК да разгледа и другия казус около регистрация на политическа партия - този около БСП.

Вчера Върховният касационен съд сложи край на спора за лидерството в БСП, като заличи Корнелия Нинова като председател и представляващ партията. Сега предстои Софийският градски съд да впише Атанас Зафиров в регистъра на партиите.

Но докато съдът изслушваше двете страни по делото приближените на Нинова внесоха документи за регистрация на партията за участие във вота. Това се очаква да направи днес и временното ръководство на БСП. Така, че ЦИК най-вероятно ще откаже регистрацията, внесена от лагера на Нинова.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Матиас Фаетон с цял мач при победа на Гваделупа в Лигата на нациите
Матиас Фаетон с цял мач при победа на Гваделупа в Лигата на нациите
ВАС ще разгледа две дела по жалби на ДПС срещу отказ на ЦИК за заличаване на регистрация
ВАС ще разгледа две дела по жалби на ДПС срещу отказ на ЦИК за заличаване на регистрация