НОВИНИ

Америка е в напрегнато очакване на дебата между Камала Харис и Доналд Тръмп

"Няма да има публика, така че ще бъде като един боксов мач без ръкавици", коментира Симеон Гаспаров

Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Симеон Гаспаров
06:48, 10.09.2024
Чете се за: 03:12 мин.
По света
Слушай новината

Америка е в напрегнато очакване на предизборния дебат между кандидата на демократите за президент Камала Харис и кандидатът на републиканците - милиардерът Доналд Тръмп. Какво е по-специалното в организацията на този дебат и кои са важните моменти за двата щаба, обобщава кореспондентът на БНТ в Чикаго Симеон Гаспаров.

"Много интересен дебат и много напрегнат се очертава да бъде, защото двамата кандидати са много близко един до друг, на един-два процента разлика. Тръмп и Харис ще имат 90 минути да говорят, ще имат по 2 минути да дават отговор и докато единият кандидат говори, на другия кандидат микрофонът ще бъде изключен. Това се прави с цел, защото преди 4 години, когато е бил дебатът между Доналд Тръмп и Джо Байдън, Доналд Тръмп го е прекъсвал няколко пъти, докато единият кандидат е говорил, той се е обаждал през микрофона на другия и затова комисията е решила микрофоните да бъдат изключени", обясни Гаспаров.

Според думите му Камала Харис не е много ентусиазирана телефоните да бъдат изключени.

"Причината е, че тя има стратегия да накара Тръмп да излезе от зоната си на комфорт и да го притисне в ъгъла, да продължи да го атакува не като кандидат-президент, а като прокурор. Това, разбира се, няма да проработи, защото микрофонът ще бъде изключен. Също така много хора знаят какво могат да очакват от Тръмп, но не знаят какво могат да очакват от Камала Харис. За да спечели Камала Харис, тези избори на нея ще ѝ трябват 270 електорални гласа. Сега, този дебат ще се води, както разбрахте, в Пенсилвания. Това е щатът, който гарантира победа, на който и кандидат го спечели, но почти е сигурно, че ще спечели и президентските избори. Този щат дава 19 електорални гласа. На тях, разбира се, за сега в Пенсилвания двамата кандидати са 50 на 50%."

Тръмп се очаква да води в няколко области - инфлация, икономика, миграция.

Теглен е жребий и на Тръмп се е паднало да закрие дебата, да има последната дума. Камала Харис пък е избрала да застане от лявата страна, а на телевизионния екран тя ще изглежда от дясната страна. Няма да имат достъп до своите сътрудници, няма да имат слушалка, ще имат само една химикалка и нещо да си водят записки.

"Няма да има публика, така че малко ще бъде така като един боксов мач без ръкавици", коментира Гаспаров.

Вижте целия разговор във видеото

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Напрежение между Будапеща и Брюксел след заканата на Унгария да транспортира мигранти до Белгия
Напрежение между Будапеща и Брюксел след заканата на Унгария да транспортира мигранти до Белгия