НОВИНИ

Повсеместни валежи във вторник и сряда

Снимка: илюстративна
bnt avatar logo
от БНТ
05:55, 10.09.2024
Чете се за: 03:35 мин.
У нас
Слушай новината

Времето в страната ще бъде облачно, на много места в Западна и Централна България с валежи от дъжд. Значителни по количество ще са валежите в Западна България и Родопите. Ще има и гръмотевици. В Източна България ще остане без валежи. Ще духа слаб, в Източна България до умерен югоизточен вятър. По-късно през деня в западната половина на Дунавската равнина вятърът ще се ориентира от запад-северозапад и с него ще започне да прониква хладен въздух. Дневните температури ще се понижат значително и максималните ще бъдат от 19°-24° в Западна България до 30°-31° на изток. През нощта срещу сряда значителни валежи ще има и в Централна България.

Над Черноморието ще бъде със значителна облачност, но без валежи. Временни намаления на облачността ще има в следобедните часове. Ще духа до умерен югоизточен вятър. Максимални температури: 25°-28°. Температурата на морската вода е 25°-26°. Вълнението на морето ще бъде 2 бала.

В планините ще бъде облачно с валежи от дъжд, на места с гръмотевици. Очакват се значителни количества. Без валежи и с временни разкъсвания и намаления на облачността ще бъде времето в масивите в Източна България. Ще духа умерен и силен вятър от юг-югозапад. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 16°, на 2000 метра - около 10°.

В сряда значителни валежи ще има на много места в страната, а в източната половина ще са с гръмотевици. Най-голяма е вероятността за количества, надхвърлящи 50-60 литра на кв. метър в Централна България, а в Родопската област и прилежащите райони са възможни над 100 литра н акв. Метър. Температурите и в Източна България ще се понижат и максималните ще са предимно между 21° и 26°.

До сутринта в четвъртък валежите ще спрат, най-късно в североизточните райони, а облачността от запад ще се разкъса и ще намалее. През деня ще преобладава слънчево време. Сутринта в западната половина от страната ще е почти тихо и на отделни места в равнинната част и котловините ще има ниска облачност или мъгла. Сутринта ще е по-хладно, дневните температури ще се повишат и максималните ще бъдат между 26° и 31°.

В петък ще преобладава слънчево време. Вятърът ще се ориентира от югоизток и ще се затопли с още 1-2 градуса. По-късно след обяд над Западна България, към вечерта и на изток, ще се развие купеста и купесто-дъждовна облачност и на места, повече в Югозападна България, ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. През нощта срещу събота и в събота от запад на изток ще премине атмосферно смущение. На много места ще има краткотрайни валежи, придружени и с гръмотевици. С обръщане и усилване на вятъра от запад-северозапад температурите от запад бързо ще се понижат, в отделни райони до 18°-20°, докато на изток ще са все още до около 30°.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Най-малко 40 души са загинали при израелски удар срещу бежански лагер в Ивицата Газа
Най-малко 40 души са загинали при израелски удар срещу бежански лагер в Ивицата Газа
Рандал Коло Муани и Осман Дембеле донесоха успеха на Франция над Белгия
Рандал Коло Муани и Осман Дембеле донесоха успеха на Франция над Белгия