НОВИНИ

Президентът се срещна с български военни от контингента в Косово

Вера Александрова
от Вера Александрова
12:51, 23.12.2023
Чете се за: 02:25 мин.
По света
Слушай новината

Продължава визитата на президента Румен Радев в Косово. Днес той се срещна с българския контингент от мисията на KFOR в Прищина. В Призрен държавният глава откри офис на сдружение на българската общност в Косово, както и кабинет на българския почетен консул.

В Прищина президентът Румен Радев разговоря с български военнослужещи, които участват в контингента на Международните сили за сигурност в Косово. България е част от мисията на ООН от 2000 година. Задачите и числеността на контингента през годините са били различни. До момента в операцията са участвали над 1700 военнослужещи.

На срещата президентът каза, че и командирът на мисията на Международните сили Йозкан Улуташ, с когото се срещна, и президентът на Косово са дали изключително висока оценка на българския контингент.

"Да ви поздравя с успешната работа. Тя е важна не само за Косово, има огромен успех за целия регион и България".

За достойното представяне на българския контингент Румен Радев връчи на националния командир подполковник Бойко Цветанов почетния знак на президента.

В косовския град Призрен президентът Румен Радев се срещна с представители на българската общност. По неофициални данни хората с българско самосъзнание са около 15 000. Те имат желание да получат статут на национално малцинство и вече няколко пъти са внасяли искане за това в косовския парламент, но засега без резултат.

Президентът Радев обеща подкрепа. Каза, че е поставил този въпрос и пред президента на Косово. Посъветва ги, че на предстоящото преброяване е важно свободно да заявят своята воля.

В момента 120 младежи от Косово се обучават в България и са много доволни. Хората тук получиха и благодарност, че през годините са успели да съхранят своята българска идентичност.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как да избегнем стреса по празниците
Как да избегнем стреса по празниците
"Истории от Олимпийските игри" - брой 9 (ВИДЕО)
"Истории от Олимпийските игри" - брой 9 (ВИДЕО)