НОВИНИ

Христо Иванов: България не може да върви напред без да намерим технология на съгласието

bnt avatar logo
от БНТ
21:30, 22.12.2023
Чете се за: 02:05 мин.
У нас
Слушай новината

България не може да върви напред без да намерим технология на съгласието, това заяви по отношение на политическата сглобка в предаването "Панорама" Христо Иванов - съпредседател на "Демократична България".

"Трябва да го търсим това съгласие. Ако успеем да се научим да живеем в малки порции власт, защото в момента няма големи партии, каквито сме свикнали - да концентрират власт и да я превърнат в предпоставка за безотчетност и корупция, тогава ще свърши политическата криза", каза Христо Иванов.

"Има необходимост от последователност на усилията. Търсенето на възможност усилието да бъде щафетно и колективно е много важно. Непримирими доскоро политически сили се обединиха в името на голяма национална цел и мисля, че това е най-важното. Това не се случва лесно, нито красиво."

По отношение на конституционните промени Христо Иванов заяви:

"За да постигнем целите, които сме си поставили, а те са: реално независим съд, отчетна прокуратура и правосъдие, което е модерно и ефективно, на нас ни предстои много дълъг път. Той започва с промените в Конституцията, но оттук нататък следват много усилия. Следват промени в устройствените закони, които трябва да довършат, да детайлизират, да доразвият много важни въпроси, свързани с конституционните промени. Целта ни е всеки български гражданин да види един съд, който е много по-независим и прокуратура, която е по-отчетна."

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте още от "Панорама"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лацио спечели гостуването си на Емполи в италианската Серия А
Лацио спечели гостуването си на Емполи в италианската Серия А
Берое 2016 надигра шампиона Нефтохимик 2010 за пета победа в НВЛ
Берое 2016 надигра шампиона Нефтохимик 2010 за пета победа в НВЛ