НОВИНИ

Подробности за маршрута на кораба "Верила" от Бразилия до Ирландия

Разследващите смятат, че са разкрили мащабна схема за контрабанда на кокаин от Латинска Америка към Европа

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
20:14, 22.12.2023
Чете се за: 03:57 мин.
По света
Слушай новината

Петима български моряци от кораба "Верила" са задържани от ирландските власти във връзка с кокаина, намерен на борда на плавателния съд, съобщиха от МВР за "По света и у нас". Чрез морския център за анализ на операциите по наркотиците, базиран в Лисабон, е установено движението на кораба през последните шест месеца и то е било основно между Южна и Северна Америка.

Целият екипаж на кораба "Верила" е разпитан от разследващите в Ирландия. Направени са експертизи на откритите на кораба мобилни и сателитни телефони, както и на друга комуникационна техника, като по пръстови отпечатъци и ДНК анализ са установени тези от екипажа, които са водили определена комуникация. Именно за тези устройства има данни, че са ползвани за разговори с други хора и кораби, които са подозирани като част от мащабна схема за контрабанда на кокаин от Латинска Америка към Европа.

"Ангажирана е дирекция "Международно оперативно сътрудничество", интензивен е разговорът, който водим, има така доста факти и обстоятелства, които излизат, но все пак има разследване там и не бива да даваме повече информация", каза Калин Стоянов, министър на вътрешните работи.

На този етап са задържани петима души от екипажа на "Верила", като не се посочват имената им и на какви позиции са те.

Установен е и маршрутът на кораба през последния месец и половина преди да акостира на ирландското пристанище. "Верила" е тръгнал от южния бразилски порт Сантос на 4 ноември, като основната версия, по която се работи е, че именно там наркотикът е натоварен на кораба.

На 23 ноември акостира на пристанище Квебек в Канада. Няколко дни по-късно продължава, навлиза в езерото Онтарио и достига пристанището в Хамилтън.

Между 27 ноември и 5 декември прави още един курс Хамилтън - Квебек - Хамилтън и на 8 декември се отправя към Ирландия, като на 19 декември пристига на пристанище "Шанън Фойнс".

Именно там при обиск кучето Хейли е открило шестте пакета с кокаин в складово помещение под палубата на кораба.

Пакетите са били снабдени с Джи Пи Ес тракери и жилетки с въздушни възглавници против потъване, които се самоактивират при падане във вода.

"Оскъдна е информацията, която получаваме, тъй като предполагам знаете, че потокът от информация върви по определени канали", подчерта Калин Стоянов.

Установено е още, че през последните шест месеца корабът е пътувал между Европа - Северна Америка - Южна Америка.

От пускането му на вода през 2022 година плавателният съд е преминал шест щателни проверки. Три от тях са през тази година - февруари е бил щателно проверен от руските брегови власти в Черно море. Американската брегова охрана в Тампа го проверява през юли, а месец по-късно е проверен и от канадските власти. При нито една от проверките не са установени нередности.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Луис Суарес подписа с Интер Маями
Луис Суарес подписа с Интер Маями
Нидерландия окончателно ни каза "да" за Шенген
Нидерландия окончателно ни каза "да" за Шенген